23948sdkhjf

Göteborgs stad hotar med frysning av avtal

Vill minska risken för social dumpning bland leverantörer av bland annat städtjänster.

Göteborg stad ställer numera krav om arbetsrättsliga villkor vid upphandlingar av städtjänster, tvätteritjänster och annat som rör sig inom det som bedöms som riskbranscher. Vid behov kan avtal frysas, skriver Upphandling24.

–  Hittills har vi gjort det vid upphandlingar inom transportbranschen, tvätteritjänster, städtjänster samt hantverkstjänster, säger Johan Davidsson, CSR-specialist vid förvaltningen för inköp och upphandling.

Leverantörerna har inte motsatt sig kraven.

– Vi trodde att vi skulle få fler synpunkter och möjligen överprövningar emot oss, men det verkar som om ingen vill utmana villkoren. Om man som leverantör inte har dessa bitar på plats, är det ingenting som man vill skylta med, säger Davidsson till Upphandling24.

Det är för att förhindra social dumpning som staden nu ställer krav på arbetsrättsliga villkor som lön, semester och arbetstid. Förvaltningen tittar också på möjligheten att kunna få med även tjänstepension och försäkringar i villkoren.

Utöver kraven vid själva upphandlingen så följer förvaltningen också upp villkoren och begär regelbundet in förteckningar över de personer som utfört arbetet. Det handlar om scheman, tidsrapporter, personalliggare, lönespecifikationer och avtal med underleverantörer. Dessa jämförs sedan med ramavtalets villkor. Om inte dokumenten kommer in trots påminnelse finns möjligheten att frysa avtalet.

– Vi fryser avtalet under en månad eller tills de har lämnat in den efterfrågade dokumentationen. Det tror jag är ganska unikt för Göteborg stad. Än så länge har det inte behövts under uppföljningen av just arbetsrättsliga villkor, men det har gjorts vid uppföljning av andra villkor vid flera tillfällen, berättar Joakim Davidsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08