23948sdkhjf

Åke Sundvall satsar på ny tvättmetod

Tvättsystemet kommer inledningsvis att installeras i Tensta Torn, Stockholm, för att utvärderas för ytterligare installation i fastighetsbeståndet.

Swatab har ett patenterat filtersystem för kranvatten. Det filtrerade vattnet ersätter tvätt- och sköljmedel som enligt flera tester som företaget låtit göra visar godkända tvättresultatet inte bara för fläckar utan även för bakterier enligt rådande krav.

- När vi träffade Swatab förstod vi att fördelarna med deras metod är många och omfattar allt från hälsa och miljö till energi och ekonomi. Bara i Tensta Torn tvättas det ca 13 000 tvättar årligen, vilket med denna tvättmetod skulle göra stort avtryck på såväl miljön i stort som hälsa, energi- och driftskostnader specifikt för denna fastighet, säger Viktor Sundvall, fastighetschef på Åke Sundvall Fastighets AB.

Swatab hänvisar bl a till en studie genomförd av WWF enligt vilken tvättning med deras filtrerade vatten spara upp till 1,02 kg koldioxidekvivalenter för varje 5-kilos tvätt.

Det handlar om energibesparing genom kortare tvättprogram och lägre temperaturer, obefintliga utsläpp av kemikalier från tvättmedel samt mindre förbrukning av vatten både i själva tvättningen och i hela kretsloppet med att rena vattnet. Dessutom ökar livslängden på tvättmaskiner och torktumlare.

– Det är år 2019 nu, vi måste alla ta ansvar för den enda planet vi har, säger Katarina Klöfverskjöld, marknadschef på Swatab.

Swatab kommer nu att använda tvättstugan i Tensta Torn som ett showroom för intresserade av den nya tvättmetoden som ett led i deras specifika satsning gentemot större fastighetsägare i Stockholmsområdet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11