23948sdkhjf

Replik: "Skulle vi möjligen kunna ge hyresgästerna ytterligare ett val?"

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

David Wensbo Posaric, en av flera kritiska forskare, summerar här Swatabs tvättmedelsfria system i en kommentar till föregående debattartikel av Mats Marklund, vd på Swatab.

Det kan tyckas ovanligt att VD:n för ett företag väljer att ”kommentera och förtydliga” en tidigare artikel kring några missnöjda hyresgäster i Varberg. Här handlar det dock om en produkt som lovar mycket på svaga grunder - ett system för tvättmedelsfri tvätt av kläder, som utgår från förmodandet att avjoniserat vatten har tidigare oupptäckta egenskaper som gör att det kan ersätta detergenter vid avskiljning av smuts och fett. Dessa nygamla egenskaper påstås vara så kraftfulla att man inte ens behöver värma vattnet under tvätten.

Hur kommer det sig att inte en enda av alla världens kemister, fysiker och andra vetenskapsmän upptäckt dessa egenskaper under de 100+ år som de studerat vatten, bör man naturligtvis fråga sig? Utifrån svårigheten att besvara denna fråga på ett trovärdigt sätt, mekanistiska förklaringar kring dessa spektakulära egenskaper som för tankarna till pseudovetenskap och motvisande resultat från en rad experimentella studier, har företaget Swatab väldigt lite att komma med i det fall vetenskap och kritiskt tänkande tillåts komma till tals. Tricket är naturligtvis, som i vilken annan affärsverksamhet som helst, att framhålla fördelarna – nämligen att slippa de allergiframkallande kemikalierna, den oerhörda miljöfördelen, hur vi låter bli att smutsa ner våra hav, innovationshöjden, framtidspotentialen och inte minst kostnads- och energibesparingen som resulterar av att inte behöva värma tvättvattnet.

Prisutdelande miljöorganisationer, sponsrande svenska innovationsmyndigheter och andra har tyvärr okritiskt och naivt funnit dessa fördelar väldigt attraktiva och därmed fungerat som språngbrädor i Swatabs marknadsföring. Hyresvärdarna har haft ett starkt incitament, både ekonomiskt och som hjälp för att uppnå utfästa miljömål, att få Swatabs system accepterat i sina tvättstugor.

I de flesta fall sägs hyresgästerna vara nöjda, som t.ex. hos Åke Sundvall, vilket Mats Marklund framhåller i sin artikel. I andra fall har hyresvärden slopat Swatabs system efter upplevd undermålig funktion, som t.ex. tidigare hos äldreboenden i Kristianstad och nyligen hos HSB i Rinkeby (https://www.nyhetsbyranjarva.se/hyresgasterna-fick-ratt-nu-kan-de-tvatta-som-vanligt/), vilket Mats inte nämner.

En oroad hyresgäst i Varberg har dock tagit upp ett ytterligare problem med Swatabs system, nämligen smittorisken, vilket verkar ha föranlett artikeln. I Swatabs marknadsföring framhålls specifikt fördelen av att kunna tvätta i kallvatten.

Samtidigt visar Swatabs egna tester att reduktionen av mikroorganismer är otillräcklig vid temperaturer under 60 °C. Genom att framhålla hyresgästernas valfrihet, låg eller hög temperatur eller t.o.m. maskiner med tvättmedel, kan hyresgästen åtminstone inte sägas vara ”tvingad” att utsättas för smittrisk i dessa känsliga tider.

Jag skulle vilja föreslå att ytterligare en valmöjlighet ges hyresgästerna – möjligheten att tvätta sina kläder i vanligt kranvatten utan tvättmedel, men med de optimerade tvättprogram som Swatab utvecklat. Skulle tvättresultatet inte gå att skilja från motsvarande tvätt med avjoniserat vatten vore det inte bra för affärsverksamheten, men innebära ett stort grönt steg och dessutom visa på nyttan av ett enkelt jämförande experiment – något grundläggande inom empiri och vetenskap.

David Wensbo Posaric,

innovationsforskare, Lund

 

Mer om: Swatab
Håll dig uppdaterad med Rent

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Klart med ny vd för Samhall

Ny digital städmässa

Den 8-10 september genomförs Cleaning Interactive TM – världens första virtuella mässa för städindustrin.

Scandinavian XPO väljer Inspira

Ännu ett lokalvårdsavtal

Digital kunskapsbank om hygien i fem branscher

Arbetsmiljöverket inspekterar städbranschen

Med anledning av Covid-19 ska Arbetsmiljöverket genomföra närmare 300 inspektioner för att identifiera smittrisker för städpersonal, ordningspersonal och väktare samt i butiker och apotek.

Nyhetsbrev

Vi väntar på din nominering

Tiden för att nominera till årets Clean Bright Awards är på väg att gå ut. För att du ska hinna komma in med din nominering förlänger vi nomineringstiden till den 3 juli.

Arkiv

Ny styrelseordförande i MIAB

Coor förlänger IFM-avtal

Coor har arbetat med Telia Company i Norden i mer än tio år och förlänger nu avtalet i ytterligare fem år.

Kraftigt ökade kostnader för hotellstädning

Nya krav på mer städning som en följd av coronaepidemin kan kosta hotellbranschen i USA upp till nio miljarder dollar per år, enligt en rapport.

Prisas för innovativ app

HomeMaid köper Wimix Resurs

Rimab anställer för nytt uppdrag

Västra Götalandsregionen i Skaraborg har valt Rimab Facility Service AB för sin lokalvård och verksamhetsnära tjänster framöver.

AnnaCarin Grandin ny koncernchef på Coor

AnnaCarin Grandin tillträder som koncernchef i Coor den 1 augusti 2020. Hon efterträder Mikael Stöhr som valt att lämna bolaget.

Plus

Söker ständigt nya miljövänliga metoder

Rent har pratat med Mattias Sjölander, tjänsteutvecklare på Inspira, om hur han ser på kemikalie-användning och miljömärkning.

Fallolyckor fortfarande vanligast

Städare testar elcykel

AI ska kontrollera handtvätt

Föreslår särskilt rutavdrag för äldre

Alla tjänster som utförs i hemmet bör vara avdragsgilla för personer över 65 år. Det föreslår Almega som har frågat seniorerna.

Krönika: "Undvik generella beskrivningar i upphandling"

Golvvård gynnar klimatet

Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av bl a golvföretaget Bona, är förnyelse av trä- och plastgolv mycket bättre för miljön än att lägga ett nytt golv.

Plan för säkrare arbetsplats

Satsar på återvinning av pappershanddukar

Konsultföretaget Sweco inför återvinning av pappershanddukar på sitt kontor i Göteborg.

Plus

Verksamheten fortsätter som tidigare

Sedan den första maj är Servicecompagniet ett helägt dotterföretag till Inspira som förvärvar resterande 50 procent från Sesab Service och Skaraborgs Städ.

Plus

Läs eller lyssna på "feel-good" om städning

Sodexo får uppdrag av Länsförsäkringar

Västeråsföretag satsar på ishockey

Sodexo lanserar stödprogram

2

Vilka masker skyddar bäst?

Se alla Företagens egna nyheter

Moppsystem för framtiden

Laxå kommun satsar på miljön

Passa på att utbilda dig i sommar!

Platser kvar på Öppna kurser hos Borago!

Nyheten Whiz är robotdammsugaren för professionellt bruk

Professionella lokalvårdsutbildningar på distans!

DIRO är ett Bra Miljöval – Naturskyddsföreningen

Ytdesinfektion snabbt och enkelt med nya i-cover

Nilfisk re-lanserar ångtvättar

Gipeco Ny produkt Chick Multides

Äntligen är det officiellt, Tersano besegrar Corona!

Tersano ozonvatten på toppen av testerna

Trappstädning och Hygienutbildning

Hygienutbildning via Borago

Hygienutbildning på distans via Städakademin

Desinfektion med miljövänligt ozonvatten

Oberoende tester visar toppresultat

Vi har utbildningar som passar medarbetare i olika roller!

Borago inleder samarbete med Hygiene Diagnostics

Supplies Direct Malmö

Bättre resultat hos Tierpsbyggen med digitala städverktyget

Är du ledare inom städ- och service?

Världslansering av Duotex® nya produkter!

Fördelar med att använda skumtvål

Kompetens för städbranschens tjänstemän

Sänd till en kollega

0.125