23948sdkhjf

Debatt: "Vi rekommenderar att man ger hyresgästerna ett val"

Mats Marklund, vd för Swatab, kommenterar här hur deras tvättmedelsfria system har tagits emot. Hittills har företaget installerat 75 system.

Som ansvarig för företaget SWATAB och leverantör av DIRO-systemet till Varberg Bostad vill jag kommentera och förtydliga tidigare artikel. Jag vill även lyfta fram andra exempel på bolag som tagit det gröna steget och valt att investera i DIRO, nu inte bara i ett system utan i ett flertal system.

Det är allmänt känt att negativa individer får mer uppmärksamhet än de positiva. Normalt så rekommenderar vi att man ger hyresgästerna ett val, det blir oftast inte bra om man ”tvingar” hyresgästen till något. Så oavsett information och tips kan det finnas ett behov av att tvätta med tvättmedel. Merparten av de som använder tvättstugorna går över till DIRO tvättstugan efter en tid, när man har testat och känner sig trygg (förändring tar tid), detta har vi sett hos majoriteten av våra kunder, t.ex. Åke Sundvall (se bifogad artikel, https://branschaktuellt.se/massor/30999-boende-i-tensta-torn-tvattar-helt-utan-kemikalier).

Vi har även ett flertal användare inom städbranschen där det är allmänt känt att det fungerar utmärkt att städa med ultrarent vatten. Vi har hjälpt städbolag och kommuner att installera DIRO i deras tvättcentraler så att de kunnat sluta med kemikalier helt och hållet, ett cirkulärt kemikaliefritt städ. Mätresultaten på deras städobjekt (ATP-mätningar), samt hälsan/trivseln hos deras anställda visar på en mycket stor förbättring som åstadkommits genom att ta bort kemikalierna från städmaterial och städmedel.

Tillbaka till Varberg Bostad; Hygientvätt med bakteriedödande funktion är helt och hållet temperaturberoende, vi rekommenderar alltid ett hygienprogram på 60 grader och en hålltid på minst 20 minuter för att uppnå en bakteriedödande effekt (enligt tester hos RI.SE). Tvättmaskinerna hos Varberg Bostad är utrustade med just detta hygienprogram för att säkerställa hygienen och minimera risken för bakterie- och smittspridning.
Tvätt vid lägre temperaturer, tex 40 och 30 grader men även i kallvatten måste ha hjälp av kemisk desinficering och tvättmedel är oftast inte tillräckligt.
Vidare säkerställer tvätt med DIRO-vatten att inga rester av tvättmedel och kalk finns i tvättmaskinen, dessa rester är annars en mycket bra grogrund för bakterie- och svartmögeltillväxt.

Att tvätta i kallt vatten ger helt korrekt en positiv miljöeffekt men vi förstår också att det är mycket viktigt att användaren upplever att fläckar går bort och att tvätten blir och känns ren. DIRO-systemet fungerar också mycket bra med tvättprogram för både 40 och 60 grader vilket för vissa fläckar kan ge en bättre effekt. Vår förhoppning är dock att användarna om möjligt fortsätter att tvätta kallt vid lätt smutsad tvätt och därmed skapar en positiv miljöpåverkan.

Med förhoppning om ren tvätt och en positiv miljöpåverkan.


Scandinavian Water Technology AB
Mats Marklund, vd

Läs repliken här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079