23948sdkhjf

Hyresgäster inte nöjda med miljötvätt

Hyresgäster hos Varbergs Bostad har felanmält de nya tvättmaskinerna som tvättar i kallt vatten utan tvättmedel. Nu har Folkhälsomyndigheten fått frågan på sitt bord.

I december kopplade Varbergs Bostad in ett filtersystem med avjoniserat vatten till fyra tvättmaskiner (Diro-systemet) på bostadsområdet Havstruten; kostnad 186 000 kronor, exklusive moms.

De flesta tvättprogrammen sker i kallt vatten utan tvättmedel och ska vara ett mer miljövänligt alternativ. Tekniken har dock fått stark kritik från forskare.

– Jag har faktiskt gjort en felanmälan till Varbergs Bostad, eftersom det inte fungerar. Sedan har jag anmält det till Hyresgästföreningen, säger Therese Carlsson till Hallands nyheter. Hon har testat tvättmaskinerna vid två tillfällen och inte tyckt att tvätten blivit ren.

– Det positiva är väl att det ska vara bra för miljön. Jag antar det är därför man satt in dem. Men jag vill helst ha ren tvätt.

Totalt har fyra personer kontaktat Hyresgästföreningen om den nya tvättekniken på bostadsområdet Havstruten, enligt tidningen.

Sven Olof Andersson i kommittén för kvarterets gårdsråd har även kontaktat miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om maskinerna.

Han bryr sig egentligen mindre om att fläckarna inte försvinner utan är orolig för bakteriespridning och smittspridning, säger han till Hallands nyheter.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i sin tur kontaktat Folkhälsomyndigheten för att få reda på deras eventuella uppfattning om tvättmetoden.

Varbergs Bostads marknadschef Dzejna Seta medverkade på ett informationsmöte med ett 20-tal hyresgäster förra veckan:

– Det fanns en missuppfattning kring hur systemet fungerar och genom mötet hade vi chans att svara på det. Det fanns personer där som nu kände att de blev mer positiva och ville prova maskinerna, säger hon till tidningen.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079