23948sdkhjf

"Vi känner oss trygga med Swatab"

Vi kommer självklart att utvärdera den nya tvättmetoden och följa utvecklingen, säger Erik Juhlin, HSB.

HSB Stockholms hyresgäster på Rinkebysvängen får nu en ny tvättstuga som använder avjoniserat vatten. Installationen har gjorts i samarbete med Swatab.

På HSB Stockholm är vi medvetna om att denna tvättmetod döms ut av vissa. För oss som fastighetsägare och hyresvärd har vi enbart goda intentioner med installationen av den nya tvättstugan och vi kommer självklart att utvärdera den nya tvättmetoden och följa utvecklingen. Men i nuläget känner vi oss trygga med Swatab som samarbetspartner, och förhåller oss till testet som är utfört av statliga Rise, säger Erik Juhlin, presschef, HSB Stockholm.

Ni hänvisar till laboratorietester; vad har man testat?

– Testet vi hänvisar till har utförts av statliga forskningsinstitutet Rise (på uppdrag av Swatab), och som vi tagit del av innan installationen. Testet visar att detta system tvättar lika rent som med vanligt tvättmedel. Rise har också gjort bakterietester, och konstaterar att systemet klarar hygienkraven redan vid 60 grader.

Ni framhåller att det blir bättre för allergiker utan tvättmedel och parfym, men hur ser ni på risken för smittspridning?

– För att döda bakterier så måste man upp i värme. Vid behov kvarstår därför möjligheten för våra hyresgäster att tvätta i 60 grader. Tvättprogram i 30 och 40 grader är till för att lösa upp tvättmedel i vattnet, varför tvätten lika gärna kan tvättas i kallvatten.

Vad är "extremt rent vatten"?

Vattnet som detta system producerar är renare än destillerat vatten. Det innehåller inga salter, ingen kalk eller mineraler. Det innehåller inte heller något virus eller bakterier. Enligt Swatab så är vattnet 99,99% H2O, säger Erik Juhlin.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094