23948sdkhjf

Almega om Kommunals strejkvarsel: ”Beklagligt”

Almega ville fortsätta förhandla. Hoppas nu nå en överenskommelse under medling för att undvika att konflikten inom hemservicesektorn bryter ut den 13 oktober.

Kommunal meddelade tidigare i dag att fackförbundet lagt ett varsel om konflikt efter att förhandlingarna med Almega strandat. Varslet nådde arbetsgivarorganisationen samtidigt som ett pressmeddelande gick ut till medierna. 

Nu svarar Almega.

– Det är beklagligt att Kommunal väljer att varsla om konflikt. Med tanke på det tuffa ekonomiska läget och rådande osäkerhet måste parterna ta ansvar. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna, säger Kajsa Eldin, förhandlingsledare på Almega Tjänsteförbunden, i en kommentar och tillägger att en grundlig analys nu inleds av varslet och dess eventuella effekter.

Varslet berör anställda som arbetar under kollektivavtalet Hemserviceföretag, det vill säga Kommunals medlemmar som är sysselsatta med servicearbete som utförs i hemmet, exempelvis Rut-städ. Varslet omfattar strejk och nyanställnings-, inhyrnings-, övertids- och mertidsblockad på 19 arbetsplatser, inklusive Hemfrid och Homemaid. 

Om inte varslet hävs träder stridsåtgärderna i kraft fredagen den 13 oktober klockan 12.

– Kommunal vill helt enkelt ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Vår förhoppning är att vi nu under medling kan nå en överenskommelse innan konflikten bryter ut, säger Kajsa Eldin.

Enligt Almega innebär Kommunals agerande att fackförbundet bryter mot den modell för lönesättning som råder i Sverige och som stått som garant för stabilitet och goda villkor för både medarbetare och företag. 

– Vi har verkligen ansträngt oss under förhandlingarna, men vi håller oss till den svenska modellen. I de avtal som vi tecknar måste allt rymmas inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans och som gäller alla. Det tjänar alla på i längden, säger Kajsa Eldin.

Läs om vilka 19 arbetsplatser som berörs av Kommunals varsel här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078