23948sdkhjf

Debatt: "Samhall påstår obegripligheter"

Almega Städföretagen går nu ut och försvarar sin rapport om offentliga städupphandlingar i åtta glesbygdslän och vilka slutsatser man ska dra.

I ett inlägg skriver Ari Kouvonen, näringspolitisk expert, Almega Städföretagen:

"Almega Städföretagens rapport om offentliga städupphandlingar i åtta glesbygdslän bygger på fakta från Visma Opics databas. Rapporten är baserad på de upphandlingar företagen deltar i och procentandelen som man vinner av dessa.

Alla upphandlingar som inte är städupphandlingar har rensats bort ur statistiken. I rapporten framgår det tydligt att Samhall vinner procentuellt mest städupphandlingar i alla åtta län! Som mest 78 procent i Norrbotten. Att samtidigt påstå att Samhall inte slår ut privata städföretag är helt obegripligt, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert, Almega Städföretagen.

Att Samhalls förmåga att hantera offentliga städupphandlingar är anledningen att Samhall är det dominerande städföretaget i norra Sverige låter märkligt, när samtidigt 98 procent av offentliga städupphandlingar tilldelas till anbudsgivare som har lägsta pris i upphandlingen (källa: Almega Städföretagen analys om offentliga upphandlingar 2016).

Då är Samhall bäst på att ge lägsta pris i städupphandlingar!

Att det är ett erkännande att Samhalls medarbetare har hög produktivitet har vi svårt att förstå. Samhalls kärnverksamhet är att anställa/ta hand om personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga.

Vår tolkning är att Samhall kräver mer av sina anställda än bedömningen av arbetsförmågan är för den anställde hos Samhall. Vilket kan resultera i dålig arbetsmiljö för de anställda eller att Samhall kan hålla lägre priser än andra företag.

Almega Städföretagen kritiserar inte Samhalls samhällsnyttiga uppdrag generellt.

Kritiken handlar specifikt om att Samhall på ett transparent sätt ska konkurrera på lika villkor som andra företag."

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.251