23948sdkhjf

Ny desinfektionsrobot ska hjälpa städare

Forskare har byggt en halv-autonom robot som kan desinficera stora ytor snabbt.

Roboten är lådformad och går på hjul. Den har en robotarm som kan imitera mänsklig rörelse och ett munstycke som sprutar ut desinfektionsmedel.

Det är forskare vid Nanyangs tekniska universitet i Singapore som har utvecklat roboten som ska hjälpa städare under corona-utbrottet.

Roboten styrs trådlöst via en laptop eller platta så att städare inte behöver komma i kontakt med ytor som skulle kunna vara kontaminerade. Singapore har nyligen drabbats av en andra våg av sjukdomsfall kopplade till coronaviruset.

Det finns en stor efterfrågan på städning och desinfektion och enligt vissa rapporter har arbetstiden för städare i Singapore ökat till det dubbla, 16 timmar per dag på grund av personalbrist.

Den nya desinfektionsroboten har en sexdelad arm som kan nå besvärliga områden under bord och sängar förutom dörrhandtag, bordsytor och ljusknappar.

Spraymekanismen är elektrostatisk för att den ska bli mer effektiv. Kemikalien ges en positiv elektrisk laddning för att fastna på alla negativt laddade ytor.

Roboten som är utvecklad och byggd på NTUs Smart Campus, gick från idé till fungerande prototyp på två månader.

För närvarande kan operatören styra roboten från upp till 30 meters håll men det kan ökas till 50 meter eller mer om fler antenner installeras på XDBOT. Den har en tank på 8,5 liter för desinfektionsmedel och kan gå i fyra timmar på ett laddbart batteri. Enligt utvecklarna klarar den en yta som är upp till fyra gånger större än en mäsklig städare. Det tar åtta timmar att ladda batterierna.

XDBOT har hittills testats på NTUs universitetscampus och fler tester väntar.

Om de är framgångsrika och det visar sig finnas en efterfrågan kommer nystartade företag att ta fram en version anpassad för uppskalning och produktion i stor skala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079