23948sdkhjf

Ny studie: Blåser ut ännu fler bakterier

Handtorkarna som ofta ersätter pappershanddukar på offentliga toaletter blåser ut förvånansvärt mycket bakterier, enligt en brittisk studie.

I en ny studie på toaletter i den verkliga världen visar forskarna att blåsande handtorkare skickar ut betydligt fler bakterier i omgivningen än pappershanddukar.

Rapporten publiceras i Journal of Hospital Infection. Forskare vid Leeds universitet har genomfört experiment ute i verkligheten och undersökt hur olika handtorkningsmetoder påverkar bakteriespridningen.

Experimentet genomfördes på tre sjukhus, i tre olika städer, i tre olika länder: Udine, Leeds och Paris. På varje sjukhus valdes två toaletter som användes av patienter, personal och besökare. På den ena toaletten kunde man bara använda pappershanddukar och på den andra endast handtork. Varje dag i fyra veckor togs prover på luften och på olika ytor för att mäta bakteriehalter.

Efter en två veckor lång paus i insamlandet av prover bytte man torkningsmetod på toaletterna och genomförde sedan samma procedur igen.

Skillnaderna på proverna var stora. Den totala mängden bakterier var genomgående högre på toaletter där blåstorken användes. I Udine täcktes till exempel handtorken av 100 gånger fler bakterier jämfört med pappershandduksutmataren. 33 gånger fler i Paris – och 22 gånger fler i Leeds.

I det brittiska testet återfanns dessutom antibiotikaresistenta bakterier, som MRSA, tre gånger oftare vid blåsalternativet.

I sin rapport konstaterar forskarna att elektriska handtorkare inte är lämpliga i kliniska miljöer.

Grundorsaken till att bakterierna hamnar i luften och på ytor i toalettrummet är att många människor inte tvättar händerna ordenligt. När de stoppar ned händerna i en modern blåstork skickas både vatten och bakterier ut i luften och landar också på ytor i toalettrummet.

När du kliver in i toalettrummet och andas luften eller rör vid ytor riskerar du att smittas av bakterierna.

Pappershanddukar absorberar istället vatten och bakterier som då inte sprids i omgivningen.

Bakteriemängden som uppmättes i Frankrike och Storbritannien var rätt lika; något lägre i Italien. Det tror forskarna delvis kan bero på olika städmetoder och städfrekvens.

Toaletterna i Storbritannien och Italien städades tre gånger per dag mot två gånger i Frankrike, med olika kombinationer av klorin, fettlösande produkter, alkohol och ammoniak.

Hela artikeln hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078