23948sdkhjf

Hos Kilsbostäder städar bakterierna

Renare, mer lättstädat och hälsosamt för såväl miljö som människor när bakterierna gör kemikaliernas jobb, konstaterar Kilsbostäder.

Att vara lokalvårdare innebär en hel del tungt arbete, dessutom i en miljö där olika typer av kemiska städprodukter används.

När Ann-Christine ”Anki” Svensson, enhetschef för Kilsbostäders lokalvård, läste en artikel om att Malmös fastighetsbolag städade med biotekniska rengöringsmedel blev hon nyfiken.

– De städar med bakterier istället för kemikalier både för att förbättra städningen och minska miljöpåverkan. Det verkade intressant, så jag tog reda på mer och frågade om vi inte kunde testa det här, säger hon, i ett pressmeddelande.

Bostadsbolaget var med på noterna och sedan i maj 2018 pågår ett pilotprojekt i Kil. Några av lokalvårdarna testar de nedbrytningsbara rengöringsmedlen i ett antal trapphus. Sandra Dahlén är en av dem som har gått över till att städa med bakterier.

– Det fungerar väldigt bra, det har blivit mycket mer lättstädat och det blir liksom inte lika ingrott och lortigt längre. Dessutom är det skönt att slippa andas in kemikalier, säger hon.

Bakterierna, (mjölksyrabakterier) förutom att de är biologiskt nedbrytbara, fortsätter att städa även efter att Sandra och hennes kollegor har moppat klart. Resultatet blir renare och ljusare ytor med mindre friktion.

Efter snart ett års testande har Anki och pilotpersonalen bara sett fördelar och på sikt hoppas de kunna byta till bioteknologiska städmedel i Kilsbostäders samtliga offentliga lokaler.

– Medlet är lite dyrare att köpa in, men å andra sidan är koncentrationen hög och svinnet lågt – man använder allt vatten i hinken till städningen.

För Malmös fastighetsbolag har behovet av de ordinarie kemisksyntetiska rengöringsprodukterna minskat med ungefär 5 000 liter per år och idag är 98 procent av deras städprodukter biologiskt nedbrytbara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109