23948sdkhjf

Berendsen satsar på textilåtervinning

Berendsen är partner med skogsbolaget Södra som utvecklar en process för storskalig återvinning av textila blandmaterial.

Idag materialåtervinns nästan inga textilier alls, och Berendsen – som hanterar 300 ton textilier per dag i sina 26 anläggningar runt om i Sverige – har länge sökt storskaliga lösningar på problemet.

Skogsbolaget Södra presenterar nu resultaten från ett banbrytande pilotprojekt för utveckling av en ny process – Blend Re:wind – för återvinning av blandfiber.

Som en partner i projektet har Berendsen levererat textilierna som använts för att utveckla den nya tekniken, som till skillnad från existerande processer kan hantera blandmaterial.

– Vår cirkulära modell bygger på att varje plagg eller textilprodukt ska leva så länge som möjligt, men när de är uttjänta behöver vi en fungerande lösning för att återvinna materialet. Vi otroligt stolta över att vara en del av det här projektet som är ett steg mot storskalig återvinning av textilfibrer, kommenterar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen.

Det är svårt att återvinna textilfibrer – särskilt blandmaterial som polycotton, en blandning av polyester och bomull. Hos Berendsen används polycotton för att ge mer slitstarka textilier, och därmed minska klimatpåverkan, och för att minska användningen av bomull, som har en mycket stor miljö- och klimatpåverkan i tillverkningsledet.

– Vi vill optimera alla steg i kedjan, från design och materialval, till hantering, tvätt och återvinning. Samarbetet med Södra ger inte bara en möjlighet till storskalig återvinning, utan gör också att vi kan göra rätt materialval utifrån andra hållbarhetsaspekter, säger Lina K Wiles.

Som störst i Europa inom hyrlösningar för textilprodukter har Berendsen stora resurser att bidra med. Företaget har ambitiösa mål för att öka återvinningen av uttjänta textilier de närmaste åren genom partnerskap.

– Både vi och Berendsen har storskaligheten som utgångspunkt och ambition. Genom att snabbt skala upp innovationen kan vi få snabba positiva effekter vad gäller textilens totala klimatpåverkan, säger Helena Claesson, projektledare Södra i ett pressmeddelande.

Södra kommer starta med att återvinna 30 ton textilier i år, men målsättningen är att snabbt komma upp i volymer om 25 000 ton per år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11