23948sdkhjf

Handhygien viktigast enligt ny studie

Slarv med handtvätt efter toalettbesök, inte dåligt tillagat kött, ligger bakom spridningen av bakterien E coli.

Det framgår av en ny, brittisk studie. Forskarna analyserade 20 000 avföringsprover och 300 blodprover plus hundratals prover på avloppsvatten, gödsel och olika typer av kött samt frukt och grönsaker.

En typ av E coli (ST131) hittades i de flesta proverna av mänskligt ursprung. Bakterien finns i mag-tarmsystemet hos människa, men kan i vissa fall orsaka allvarliga infektioner, oftast genom urinvägsinfektion.

Bakterierna i de andra proverna var av annan typ och enligt forskarna flyttar sig olika stammar av E coli sällan mellan människa, boskap och höns. Istället är den troligaste smittvägen från människa till människa, där avföringspartiklar från en person når munnen hos en annan.

Professor David Livermore, University of East Anglia Norwich Medical School, menar att det är viktigt med livsmedelshygien och säker hantering av rått kött. Där finns andra bakterier som kan orsaka matförgiftning.

Men när det gäller E coli är det mycket viktigare att tvätta händerna efter toalettbesök. Särskilt viktigt är det på vårdhem för äldre som drabbas av de svåraste E coli-infektionerna, säger han.

Studien publiceras i Lancet: Infectious Diseases

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156