23948sdkhjf

VR-app ska ge bättre handhygien

Nu lanserar Essitys varumärke Tork en virtual reality-app som riktar sig till vårdpersonal för att ge träning i handhygien.

En undersökning som Essity nyligen genomfört i fem länder, däribland Sverige, där 1 000 personer som arbetar inom vården har deltagit, visar behov av träning.

Läs också: Handhygien viktigast enligt ny studie

80 procent av vårdpersonalen uppger att de skulle vilja förbättra sin handhygien, 60 procent skulle vilja att handhygien prioriterades högre på deras avdelning och 40 procent sa att de skulle vilja få bättre träning i handhygien.

Korrekt utförd handhygien anses vara det absolut viktigaste för att förebygga och kontrollera vårdrelaterade infektioner inom vården.

Tork är en av de första som lanserar en interaktiv träning med handhygiensimulering i virtual reality (VR). Appen, som är gratis, har utvecklats i samarbete med handhygienexperter på Världshälsoorganisationens (WHO) samarbetscentrum för patientsäkerhet och sjukhus runt om i världen. Den ska göra träning i handhygien mer engagerande och inspirerande.

I appen väljer spelaren antingen rollen som sjuksköterska eller läkare i tjänst på en vårdavdelning. Spelaren tar hand om flera patienter och beroende på hur framgångsrik man är på att följa handhygienrutinerna, blir resultaten olika.

– Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Det som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality, som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, och är rolig att genomföra. Det ger ett bättre resultat, menar Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, som jobbar som undersköterskor vid urologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.

– Bland vårdpersonalen uppger fyra av fem att de skulle vilja förbättra sin handhygien och de vill att den ska baseras på fakta och forskning. Vi har samarbetat med beteendevetare, universitetssjukhus och experter inom handhygien för att tillhandahålla en evidensbaserad virtual reality-app som bidrar till att omsätta teorin i praktiken, kommenterar Jenny Logenius, Global Brand Innovation Manager på Essity.

För att köra programmet behövs en VR-kompatibel smartphone, VR-glasögon med en kontroll eller liknande för att styra spelet och Tork VR träningsapp. Appen kan laddas ner via AppStore och Google Play.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094