23948sdkhjf

Skolkök hotas av vite

I februari slog skyddsombudet larm – nu hotas arbetsgivaren ISS Facility av böter.

Det är tidningen Arbetarskydd som berättar om orimliga arbetsförhållanden i skolköket på Noltorpsskolans i Alingsås. År 2000 lagades en rätt till 500 elever. I dag ska personalen med nästa samma utrustning laga tre rätter till som mest 600 elever. Då tillkommer även frukost och mellanmål. Det är väldigt trångt i köket som har dålig ventilationen, och diskmaskinen är för liten vilket gör att det saknas porslin när eleverna ska äta.

Redan i februari larmade Kommunals skyddsombud i ett brev till Arbetsmiljöverket: ”I dag är arbetsbelastningen för stor eftersom kökets utrustning och kapacitet inte är anpassad efter detta. Anställda vittnar om att de känner sig otillräckliga och är gråtfärdiga när de lämnar arbetet. De berättar också att räkna ut hur många portioner som ska beställas måste göras på fritiden för att hinnas med”.

Trots flera påpekanden har situationen inte förbättrats och Arbetsmiljöverket hotar nu arbetsgivaren med vite. Senast den 21 december måste en ordentlig kartläggning av personalens arbetsmiljö göras och kraven på de anställda anpassas till de resurser som finns. Annars väntar böter på 50 000 kronor, skriver Arbetarskydd.

Mottagningsköket på Noltorpsskolan drivs av ISS Facility Service som även ansvarar för Centralköket i Alingsås, där det också kommit klagomål från personalen.

Företaget har levererat måltidstjänster inom kommunen sedan 2010. Det avtal som förnyades 2016 trädde i kraft den 5 januari 2017 och sträcker sig över fem år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Avtalet är värt cirka 70 miljoner årligen och sysselsätter omkring 100 personer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094