23948sdkhjf

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall fortsätter att tänja gränserna för sitt uppdrag att ge jobb till personer med funktionsnedsättningar. Tidningen Dagens Arbete avslöjar nu att företaget använder underentreprenörer i flera uppdrag för att Samhall självt inte har egen personal som kan eller hinner med jobben. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är kritisk.

Ylva Johansson säger till Dagens Arbete att Samhall inte ska ta på sig uppdrag som huvudsakligen handlar om att använda underentreprenörer. 

– Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning, säger hon.

I ett flertal artiklar har Dagens Arbete, liksom tidningen Fastighetsfolket, granskat och avslöjat usla arbetsförhållanden i form av stress, miljö- och hälsovådligt arbete och till och med mobbning inom Samhall. 

Utöver det har det framgått att Samhall för att klara sina vunna uppdrag i allt högre utsträckning kräver personal med små funktionsnedsättningar. Eller människor helt utan funktionsnedsättningar, men som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid. 

Det bekräftades också i Statskontorets utredning av vilka som anställs på Samhall och som presenterades i maj 2017. Utredningen visade att andelen Samhallanställda med fysiska funktionsnedsättningar minskar samt att företaget efterfrågar allt mer arbetsförmögna personer.

Statskontoret skriver bland annat: "Statskontorets sammanfattande bedömning är att arbetsförmågan hos dem som anvisas till Samhall har ökat. Vi bedömer att det i huvudsak beror på Samhalls förändrade verksamhet och krav på försäljningstillväxt, som i sin tur påverkar vilka som anvisas."

Det är med andra ord till stor del regeringens tillväxtkrav på att Samhall som ligger bakom förändringen av de anställdas arbetsförmåga. Kravet består bland annat i att Samhall i allt högre grad ska klara att finansiera sin egen verksamhet och fungera på den kommersiella marknaden. 

Ytterligare en anledning till att Samhall allt oftare anställer relativt friska personer är regeringens övergångsmål för företaget. Enligt det målet ska Samhall årligen slussa ut ett visst antal personer till den traditionella arbetsmarknaden. I januari 2018 höjdes det årliga övergångsmålet från 1 100 till 1 500 personer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078