23948sdkhjf

Forskning visar: Desinfektionsmedel kan ge KOL

Att rengöra med desinfektionsmedel med en blekande effekt, som till exempel Klorin, kan leda till den allvarliga lungsjukdomen KOL, enligt en amerikansk undersökning.

Forskarna konstaterar att den som bara använder desinfektionsmedel en gång i veckan, ökar risken att att utveckla Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, KOL, med 32 procent. KOL är annars främst en sjukdom som drabbar inbitna rökare.

Studien bygger på en undersökning av 55 000 sjuksköterskors hälsa från 1989. De sjuksköterskor som fortfarande var kvar i arbete 2009 och var friska, kontaktades igen och följdes i åtta år, fram till i våras. 663 av dem diagostiserades under den perioden med KOL. 

Desinfektionsmedel har tidigare främst associerats med en ökad risk för andningssvårigheter, som exempelvis astma. Men den nya studien har sannolikt funnit länken mellan KOL och kvartära ammoniumföreningar, som ofta ingår i både rengöringsmedel och desinfektionsmedel. 

Två nyligen genomförda europeiska undersökninger visar att även städare löper en högre risk att utveckla KOL, än övrig befolkning, rapporterar European Cleaning Journal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094