23948sdkhjf

De cyklar mellan kunderna

Kan man cykla omkring med städutrustning? Javisst, det gör man i det nystartade städbolaget Cyklande Städarna i Linköping. IT-ingenjören och grundaren Christian Bremer sköter administrationen på kvällarna, medan Jessica V. Krusell städar och utbildar nya cyklande städare.

Christian Bremer tröttnade på att städarna som skötte familjens hemstäd ofta var sena för att de inte hittat parkeringsplats. Varför åkte de bil när de inte hade särskilt mycket utrustning att transportera, frågade han sig.

Efter att han hittat en cyklande rörmokare i Stockholm, mynnade funderingarna ut i städbolaget Cyklande städarna i Linköping. 

Varför eget städbolag, kunde du inte få bolaget du anlitade att använda cykel?

– Jag talade med dem men de visade inget intresse. Nu har vi el-cykling som modell i hela företaget och om andra ser att det funkar på rimliga avstånd, kanske de tar efter. Man kan hoppas.

Hur länge har ni varit igång?

– Vi drog igång strax före sommaren, men började inte arbeta ute hos de första kunderna förrän den 1 augusti. Idag har vi en heltidsanställd och fyra deltidsanställdda.

Du vill expandera snabbt?

– Efter att det har skrivits om oss i Linköpings-Posten och Corren hör kunder av sig, så vi behöver personal. Via Arbetsförmedlingen får vi många intresserade, så vi ska ha sex anställda ganska snart. 

Hur får de utbildning?

– Vår enda heltidsanställda, Jessica, har städat förr och hon sköter internutbildningen. Än så länge. Senare ska vi ha fler utbildningar. Nyanställda får sedan gå bredvid en mer erfaren. På så vis tar ju jobbet lite längre tid i början, men så får det vara.

Miljön är viktig för dig, hur avspeglas det i materialen?

– Alla produkter är miljömärkta med till exempel Svanen. Men även det är Jessica bättre på än jag. Det finns ju flera företag som använder miljömärkta material, men jag vet inget annat som lyft fram transporterna som en viktig miljöfråga.

På hemsidan står att ni vill erbjuda städning till ett lägre och rimligare pris. Hur ska ni göra det i en bransch med redan låga marginaler?

– Som du ser på vår hemsida ligger vi inte orimligt lågt i pris. Vi måste ju ta betalt för att kunna betala konkurrenskraftiga löner och villkor. Men transporterna blir ju billigare med cykel än med bil. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062