23948sdkhjf

Ny teknik för återvinning av plaster

TMR bygger en av Europas modernaste återvinningsanläggningar för plastförpackningar i Ängelholm. Den nya anläggningen byggs med hjälp av statligt stöd från Naturvårdsverkets ”Klimatklivet”, sponsoravtal från Nestlé och nära samarbete med NSR.

Anläggningen kommer att använda helt ny teknik för att kunna återvinna komplexa och flexibla plaster som i dagsläget inte går till materialåtervinning. Dessa utgör cirka 30 till 40 procent av den totala volymen plastförpackningar i Sverige och eldas i dag upp.

Med den nya tekniken beräknas upp till cirka 80 procent materialåtervinning nås. Vilket bidrar till minskade utsläpp av koldioxid och därmed Sveriges klimatpåverkan. Detta var ett av kraven för att få stödet från Naturvårdsverkets “Klimatklivet” som arbetar för att främja lösningar och teknik som sänker landets koldioxidutsläpp.

Anläggningen ska också ge möjlighet för fler svenska företag att vara med och se till att landets plastförpackningar får nytt liv, samtidigt som den sätter en riktlinje och ny standard för hur effektiv plastprodukte kan återvinnas. 

Återvinningsanläggningen ska testköras andra halvåret 2021 – från och med 1 januari 2022 förväntas anläggningen vara i full drift.

TMR arbetar sedan 2005 rikstäckande med insamling och återvinning av förpackningar – och ansvarar för att deras kunder fullföljer producentansvaret i enlighet med den svenska förpackningslagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078