23948sdkhjf

Robot tar kol på virus

På Örebro universitet har man utvecklat en robot för att ta strid mot covid-19. Det är en öppen källkods-robot som är byggd med standarddelar vilket gör att i princip vem som helst skulle kunna bygga den. Robotens vapen är UVC-ljus som desinficerar utrymmen.

André Potenza och Andrey Kiselev, båda forskare vid Centrum för tillämpade autonoma system, på Örebro universitet, har tillsammans utvecklat roboten.

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger Andrey Kiselev.

Städroboten är en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyra via dator eller mobiltelefon. Den är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras. Med hjälp av UVC-ljus tar roboten död på virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.

– Eftersom UVC-ljus är skadligt för alla organismer, även människor, är det en fördel att kunna använda en robot som inte kräver fysisk närvaro av människor i desinficeringsprocessen, säger André Potenza.

Roboten fungerar helt autonomt och kan fjärrstyras med hjälp av sensorer och kameror.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063