23948sdkhjf

Textilia tar strid mot Berendsen

Textilia varslar 35 anställda och går till domstol över förlorad upphandling.

Textilia varslar 35 medarbetare vid anläggningen i Örebro efter att ha förlorat en upphandling för Region Örebro. Enligt Nerikes Allehanda handlar det om ett sexårigt avtal, till ett värde av 240 miljoner kronor, som enligt regionens tilldelningsbeslut hamnar hos Berendsen i Eskilstuna.

Textilia, som har sitt huvudkontor i Örebro, har haft landstinget/regionen som främsta uppdragsgivare sedan1996. Tvätteriet på Idrottsvägen 35 sysselsätter för närvarande 104 personer varav 68 är tillsvidareanställda. Nu har alltså 35 anställda, mestadels inom produktion, men också inom administration, varslats.

Textilias avtal med region Örebro län gäller från 2015-03-31 – 2021-02-28 med option om förlängning som lösts in till 2021-02-28. Men Textilia kommer inte ge sig utan kamp utan hävdar, enligt ett pressmeddelande, att konkurrenten Berendsen vunnit på ett ohållbart lågt pris.

– Vi har haft ett gott samarbete med region Örebro län under många år och har lämnat ett mycket konkurrenskraftigt anbud där vi dessutom levererar på både pris och kvalitet med högt betyg på efterfrågade kvalitetskriterier inom innovation och hållbarhet, säger Textilias vd Fredrik Lagerkvist.

Situationen som nu uppstått är nästan identisk med den i fjol när Textilia förlorade ett mångårigt avtal med region Västernorrland till just Berendsen. Även då varslade Textilia personal och överklagade tilldelningen till förvaltningsrätten. Domstolen gick då på Textilias linje och underkände upphandlingen men hänvisning till avtalets längd, sex år. Textilia segrade och vann avtalet, som skrevs på fyra år med möjlighet till förlängning på två år. Textilia har haft tvätteri i Långsele sedan 1949 och företaget tillhör Sollefteå kommuns största privata arbetsgivare.

I upphandlingen för Västernorrland var Berendsens plan att Region Västernorrlands tvätt skulle hanteras i Ockelbo, 30 mil söderut, som är Berendsens nordligaste anläggning när det gäller just tvätt för vård, hotell och restaurang.

Textilia har också ifrågasatt miljöaspekten i att Region Örebro nu väljer Berendsen, då avståndet mellan Eskilstuna och Örebro är nio mil. Berendsen har även en anläggning i Örebro men den hanterar främst arbetskläder för tillverkningsindustrin.

Förra året omsatte internationella Berendsen drygt 2, 2 miljarder via 26 svenska anläggningar. Textilia omsatte 689 miljoner på 7 anläggningar. Textilia i Örebro har även bland andra Region Värmland och Örebro kommun som kunder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093