23948sdkhjf

UV-ljus för minskad smittspridning

Med hjälp av UV-ljus kan butiker rengöras från virus. ”Effektivt och ekonomiskt”, säger en av dem som testat innovationen.

Med hjälp av UV-ljus hoppas duon bakom det svenska nystartade företaget Whitebox, professorn Joakim Wincent och Erik Wikström, tidigare vd för ett belysningsföretag, revolutionera rengöringen av kontaktytor i handeln.

– Det tar ofantligt med tid att rengöra mellan varje kund. Alla vet också att det som görs inte är tillräckligt. Det är risk för smitta då man berör någonting som andra berört innan, säger Joakim Wincent.

Ett av Whitebox automatiska rengöringsprodukter är ett skåp för desinficering av bland annat kundvagnar och handskannrar. Maskinen använder delar av UV-ljusspektrumet, UVC-ljus, för att döda virus och bakterier, inklusive covid-19.

Ica Kvantum Skellefteå är först med att testa innovationen.

– Man räknar med att handdesinficering sanerar mellan 60 och 70 procent medan den här maskinen åtminstone tar bort 99 procent. Dessutom är det miljövänligt och kostnadseffektivt eftersom vi inte behöver använda några kemikalier. Fram tills nu har det gått flera flaskor ytdesinficering per dag, berättar butikschefen Alexander Björk för tidningen Fri Köpenskap.

I början av coronapandemin satte butiken in ett handfat vid entrén.

– Det har blivit perfekt. När kunderna kommer in står dörren till maskinen på glänt. De stoppar in kundvagnen och den går i gång automatiskt. Under de 30 sekunder det tar för maskinen att bli klar hinner de tvätta händerna i vårt handfat.

Med andra ord är det också en jackpott tidsmässigt och ekonomiskt.

– Istället för att personalen ska stå och sanera vagnarna och skannrarna för hand så använder både vi och kunderna själva det här skåpet. Det blir en stor tidsvinst samtidigt som vagnarna blir renare. Dessutom är det bara ström som kommer att gå vilket gör det till en ekonomisk vinst i längden.

Reaktionerna från kunderna har väldigt positiva både i sociala medier och i butiken, berättar Alexander Björk.

– Vi får mycket frågor om hur det fungerar och det är väldigt tacksamt att även många äldre tagit till sig den direkt.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094