23948sdkhjf

Robot för toalettbehov

En enarmad robot, specialkonstruerad för wc-rengöring, lanseras nu av amerikanska start-up-företaget Somatic.

En robot som tar hand om den allra mest impopulära delen av städarbetet, toaletterna, torde göra många nyfikna. Toalettroboten har konstruerats av ett litet start-up-företag i New York och den visades för första gången på ett event för robot- och AI-teknik på universitetet Berkeley i Kalifornien i somras.

Michael Levy, som tagit fram roboten tillsammans med Eugene Zasoba, fick idén efter att ha jobbat i många år i sin farfars restaurang, där han fick börja från botten ­­– och med det menades just att göra rent toaletterna.

I USA finns sedan 1994 tydliga regler för hur publika toaletter ska utformas vilket underlättat produktutvecklingen för företagsgrundarna. Däremot måste roboten gå en introduktionskurs för varje nytt uppdrag. Det görs i form av en rundvandring i utrymmet som ska rengöras med hjälp av Virtual Reality.

Sedan är det bara att plugga in elkontakten i väggen och låta Somatic börja jobba. Processen börjar med att roboten desinficerar eller sprutar önskat rengöringsmedel över ytor som ska rengöras, därefter en jetstråle med rent vatten och sedan suger den torrt med ett dammsugarliknande munstycke. Den flexibla armen kan vinklas hur som helst så att den kommer åt runt toaletter och pissoarer.

Roboten kan själv fylla på de kemikalier som behövs, öppna dörrar och jobba upp till åtta timmar per dag.

Somatics affärsidé är att hyra ut roboten på månadsbasis och i första hand vänder de sig till den amerikanska marknaden. Hyrkostnaden är 10 000 kronor per månad under en testperiod.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094