23948sdkhjf

Tufft för hotellnäringen

Konferenser, affärsresenärer och utländska turister ligger alltjämt på extremt låg nivå. Nu tar hotellbranschen till okonventionella metoder och satsar bland annat på desperata studenter.

Trots lättade reserestriktioner sedan försommaren kämpar hotellen för sin överlevnad, och med dem alla serviceanställda som sköter allt från städning och receptionsbemanning till matsalsservice.

Under sommarmånaderna juli–augusti förlorade svenska hotell 61 procent av sina logiintäkter jämfört med samma period förra året, enligt en undersökning som Benchmarking Alliance utfört på uppdrag av branschorganisationen Visita.

Värst var det för hotellen i storstäderna. I Stockholm rasade intäkterna med 81 procent, Göteborg 71 procent och Malmö 63 med procent. De utländska turisterna har uteblivit samtidigt som svenskarna undvikit storstäderna semestertid, delvis på grund av att stora attraktioner som Gröna Lund och Liseberg och många museum varit stängda.

– Statistiken talar sitt tydliga språk, ju större stad, desto sämre har sommaren varit, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Turistorterna har klarat sig något bättre. I Visby var tappet ”bara” 35 procent, vilket i normala fall skulle anses vara katastrofalt dåligt.

– Det finns de som haft full beläggning i juli. Men man har tappat på mycket runt omkring. Det har inte varit någon after beach, inga konserter eller festivaler. Hotellens restauranger har glesats ut, säger Jonas Siljhammar till TT och medger att han är orolig även för hösten.

– Utländska turister fortsätter att utebli. Vi har nästan inget affärsresande i Sverige just nu. Och konferensmarknaden består endast av mindre konferenser. Allt som hotellen i storstäderna lever av finns inte i höst.

Jonas Siljhammar efterlyser en lättnad av restriktionerna för att stödja näringen, framför allt ordningslagen som varit omdiskuterad:

– Vi vill givetvis hellre tjäna pengar på våra gäster än att behöva ta emot stöd, säger Jonas Siljhammar.

Som i många andra branscher har också vissa hotell tagit till okonventionella metoder för sin överlevnad.

Nordic Choice Hotel satsar just nu på korttidsuthyrning till desperata studenter som inte lyckats få studentboende. Rummet betalas i förskott månadsvis och kan hyras för minst 30 och max 90 dagar.

Städning ingår varje vecka och frukost varje morgon, i de fall frukost normalt ingår i avgiften.

Kostnaden ligger mellan 7 830 och 11 990 kronor och gäller hotell som ingår i kedjan i ett flertal städer från Luleå i norr till Malmö i söder.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062