23948sdkhjf

Skolexempel på toalettmisär

Genom att placera en WC-stol mitt på Stureplan i Stockholm – och sälja den till högstbjudande på Tradera – vill Almega Serviceföretagen uppmärksamma undermålig städning på landets skoltoaletter.

Städkvaliteten på svenska skolor i allmänhet, och toaletter i synnerhet, uppmärksammas med jämna mellanrum. Almega Serviceföretagen har bland annat lyft frågan i Almedalen under flera år, där en toalettstol, komplett med ofräsch miljö, har exponerats.

Lagom till skolstarten presenterar nu organisationen en färsk enkät om högstadie- och gymnasieelevers syn på skoltoaletterna. Och resultatet är nedslående. 43 procent av de 1 000 elever som deltog undviker toalettbesök på skolan varje vecka eller oftare, främst för att toaletterna luktar illa och är allmänt ofräscha.

Problemet är större på högstadiet, där drygt hälften av eleverna anser att toaletterna är smutsiga, jämfört med en tredjedel av gymnasieleverna.

Hälften av tillfrågade elever önskar att toaletterna ska rengöras oftare, och fyra av tio vill att tillgången på toalettpapper och tvål ska kollas oftare.

En tredjedel av de tillfrågade undviker besök för att de är rädda att någon ska höra vad som görs på toaletten och fler än så, 39 procent, önskar renovering för bättre ljudisolering.

Almega Städföretagen menar att den dåliga miljön beror på att kommunernas upphandling av städning avgörs endast efter lägsta pris och inte kvalitet.

– En vanlig skoltoalett används tre gånger mer än en genomsnittlig kontorstoalett, men städas bara hälften så ofta. Skolans huvudmän måste upphandla en rimlig nivå på städningen, så att barnen använder toaletten när de behöver, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

För att skapa intresse för frågan har Almega Serviceföretagen placerat en toalettstol, komplett med stiltypiskt miljö, på Stureplan i Stockholm under vecka 33. Samtidigt har WC-stolen lagts upp för auktion på Tradera. Pengarna från försäljningen går till föreningen Friends som arbetar för att motverka mobbning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.251