23948sdkhjf

Ramla rätt med judoteknik

Ny forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland visar att risken för fallolyckor och fallskador kan minskas genom träningsprogrammet Judo4 Balance

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige och leder årligen till stora folkhälsoproblem och höga kostnader för samhället. Enligt AFA Försäkring inträffar 11 000 fallolyckor på arbetstid varje år. Nu har AFA tillsammans med Svenska Judoförbundet genomfört ett pilotprojekt för att öka fallkompetensen i svenskt arbetsliv.

79 män och kvinnor deltog i studien genom ett träningsprogram på 50 minuter per vecka i tio veckor, bestående av balans- och styrkeövningar och samma fallteknik som lärs ut i judo. Studien visar att träningen gav ökad styrka, balans och tilltro till den egna förmågan att inte falla, samt bättre fallteknik. Efter tio veckor klarade deltagarna att falla bakåt från stående med korrekt fallteknik.

– Ett relativt kort träningsprogram med få sessioner åstadkommer tydliga, märkbara effekter genom att minska kända riskfaktorer för fallolyckor och ge ökad fallkompetens hos deltagarna. Det tyder på att träningsprogrammet är optimalt utvecklat för detta specifika ändamål, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna som tillsammans med FoU Sörmland arbetat med studien.

Studien är den första om har gjorts på ett fallförebyggande träningsprogram som innebär både träning och fallteknisk träning och på personer på arbetsplatser i arbetsför ålder. Tidigare studier har främst gjorts på personer över 65 år och inte innehållit falltekniska moment.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064