23948sdkhjf

Innovativ lösning minskar smittspridningen

En svensk uppfinning desinficerar dörrhandtag automatiskt på ett par sekunder tio sekunder efter att det har vidrörts.

Idén till Clean Handle uppstod när barnkirurgen Claude Kollin på Barnsjukhuset Martina skulle genomföra en operation och insåg att handtaget han precis tagit i inte var desinficerat.

Clean Handles design ska passa alla typer av dörrhandtag och distribuerar en desinficerande lösning på handtaget redan tio sekunder efter att det har vidrörts. En LED-indikator visar hur mycket desinfektionsmedel som finns kvar i cylindern och signalerar när den är slut.

Produkten kan därmed minska spridningen av virus och bakterier i alla typer av miljöer.

– För oss i sjukvården är det extremt viktigt att händerna alltid vidrör rena ytor, därför har vi installerat Clean Handle på alla dörrar. Detta för att minska risken för infektion hos de barn som redan är i riskzonen, till exempel barn med astma och de som har försämrat immunförsvar. Det är särskilt viktigt nu med rena händer under covid-19 pandemin, säger läkaren Claude Kollin, grundare av Clean Handle.

Ett virus som covid-19 sprids genom droppsmitta och infekterar sin omgivning på två sätt. Det ena är genom en direktkontakt med en smittad person som till exempel hostar eller nyser nära en annan person. Det andra är genom en indirekt kontakt där smittämnet överförs via hårda ytor såsom dörrhandtag och andra ytor.

Bakterier och virus trivs bäst på hårda ytor, speciellt utsatta är dörrhandtag på offentliga platser. Covid-19 kan leva kvar på hårda ytor i flera dagar och dörrhandtag är ofta svåra att undvika, det är därför viktigt att de hålls rena. Genom att ha en ordentlig handhygien och rena dörrhandtag minskas risken för spridning av bakterier och virus avsevärt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33