23948sdkhjf

Teamfika via webben varje dag

Städenheten på Örebro universitet har helt nya förutsättningar för sitt arbete under den rådande coronakrisen.

– Varje dag har vi enhetschefer på avdelningen teamfika via Teams för att behålla någon typ av normalitet och behålla kontakten, säger Carina Boman Helgesson, lokalvårdschef vid Örebro universitet.

– Inom lokalvårdsenheten har vi också gjort upp en riskplan för hur det ser ut i fall väldigt många blir sjuka.

Den här veckan har dock bara en i personalen varit sjuk, vilket är unikt, säger hon.

– Två centrala personer på avdelningen är vår verksamhetsutvecklare och den enda som kan alla våra datorsystemen samt en säkerhetsansvarig måste jobba hemifrån eftersom de egentligen inte går att ersätta.

– Vi har fått förbereda oss för vad som händer om de stänger skolor och förskolor för att de som måste jobba ändå kan få barnomsorg.

– Vi har redan stängt vissa toaletter och alla lärosalar är låsta. Studenterna kan inte gå in och sätta sig där. Dessutom är det nästan inga studenter här. All undervisning nu sker på distans.

– Eftersom det är så lite studenter på plats under resten av terminen så har vi börjat göra storstädning och golvvård. Det är vi i full gång med nu. Så ser det ut på alla universitet som har egen städverksamhet.

Man städar toaletterna två gånger om dagen och torkar extra på alla ”tagytor” som handtag, hissknappar och ledstänger osv. och har ställt ut extra tvål i alla personalkök, dock ingen handsprit för det finns nästan inte att få tag i.

– I datasalarna har vi däremot ställt ut handsprit och våtservetter för att man ska torka av tangentbord och mus, men tyvärr får de sakerna fötter, det får inte stå kvar.

Carina Boman Helgesson säger, som de flesta, att det är väldigt svårt att få tag i handsprit. Den har dessutom gått upp i pris, i vissa fall till det dubbla. Tvål och vatten fungerar lika bra men för elektronik behövs sprit.

– Vi har sagt till personalen att de måste ha handskar i hygienutrymmen och alla har med sig handsprit på sina vagnar.

– Allting tickar på som vanligt för oss, tack och lov. Jag säger till personalen att försöka ta det lite lugnare eftersom vi inte har samma tidspress på morgonen längre. Det är inte tvunget att vara på plats före sex varje morgon utan man kan ta ut sin flextid, om man vill och man kan ta en lite längre fika med kollegorna.

Eftersom man nu kan utföra storstädning och golvvård, som normalt görs under sommaren blir det möjligt att bevilja fler sommarsemestrar.

– Jag säger till personalen att ta vara på tiden och ta hand om sig.

– Vad gäller smittrisken är det så lite folk här så att det är nästan säkrare att vara på universitetet än på ICA Maxi, säger Carina Boman Helgesson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094