23948sdkhjf

Stor brist på desinfektionsmedel

"Vi ser en nedgång i ökningstakten när det gäller nya uppdrag, men det är många som vill ha mer städning i dessa corona-tider", säger Jesper Gravé, Städarna Örebro.

Städarna Örebro ingår i Städarnakoncernen och har funnits i Örebro i tre år. Huvuddelen av uppdragen är inom hemstäd (ca 75 %), resten är företagsuppdrag.

– Vi har bara funnits i Örebro i tre år men är nu 32 medarbetare. Vi försöker förnya och höja branschens status och något gör vi rätt eftersom vi vuxit så fort, säger Jesper Gravé.

Verksamheten bygger främst på löpande kontrakt med privatpersoner.

– Innan corona fick vi i snitt in en ny kund om dagen. Under den här perioden tänker vissa att städningen är extremt viktigt och köper till, andra avvaktar och sätter sig själva i karantän. Men vi får fortfarande in nya kunder, även om det sker i långsammare takt. Det är ingen som säger upp avtal men avbokar p g a till exempel förkylda barn.

– Detta är en svår period och ovissheten är tuff. Vi har varit extrem tydliga och skickat ut informationsbrev till alla våra kunder där vi poängterar att vi naturligtvis aldrig skickar personal som är sjuk och att vi vill att kunden hör av sig om de är det minsta sjuka.

– Vi vill nå ut med information om att städning är en otroligt viktig del nu i dessa tider av förebyggande skäl, även den "vanliga" städningen och inte bara "desinficeringsjobb".
Jesper Gravé understryker att även den regelbundna städningen förhindrar smittspridning med desinficering av kontaktytor som dörrhandtag, lampknappar m.m.

– Städning som tjänst är fortfarande väldigt tryggt att anlita och det är under dessa tider vi verkligen kan hjälpa till och göra skillnad.

Nyligen skrev lokaltidningen om den "nyutvecklade desinfektionspistol" som företaget fått tag i och som sprutar ut handsprit för att säkert ta död på det nya coronaviruset.

– Jag har fått sitta i en del samtal och förklara för undrande kunder att det är inte handsprit, säger Jesper Gravé.

Vad det handlar om är en elektrostatisk tryckspruta med ett ytdesinfektionsmedel baserat på klordioxid från svenska Lifeclean – väldigt efterfrågat nu, inte minst sedan tredjepartstest visat att kemet även dödar det nya coronaviruset på en minut.

– Vi har verkligen jagat land och rike runt för att få tag i en sådan spruta, men det är ju helt rätt att tillverkarna av desinfektion prioriterar hälso- och sjukvården.

Stefan Müller på Bernhardson Städ i Örebro skrattar lite åt "desinfektionspistolen" men konstaterar att det är brist på desinfektionsmedel.

– Alla de vanliga leverantörerna har slut. Det är slut i hela EU. Än så länge klarar vi oss med det lager vi hade. Nu har jag lyckat få tag i en leverantör som ska skicka ett stort parti.

Han understryker att det nu poppar upp oseriösa personer som säljer fusk-desinfektion. Ryktesvägen har han hört om t ex saltvatten.

– Det gäller att se sig för. Det är många puckon som tar chanser i dessa tider.

Än så länge har Bernhardsons Städ inte sett någon nedgång i efterfrågan på städtjänster.

– Vissa beställer extra för att få just desinfektion av utsatta ytor. Vi har inte heller haft några avbokningar från våra hemstädkunder, men jag har hört om andra som haft många avbokningar.

– I dessa tider är ju städning viktigare än någonsin. Även vanlig städning, utan desinfektion, är effektivt mot bakterier och virus.

Men han rekommenderar att man tvättar sin mikrofibertrasor i 90 grader för att vara säker på att virus och bakterier dör.

– Det klarar de, om kvaliteten är tillräckligt bra, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078