23948sdkhjf

Lättnader ska öka tillgång på desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen meddelade den 20 mars att de lättar på reglerna för desinfektionsmedel med anledning av Corona-läget. BPHR välkomnar lättnaderna men vill ha fler åtgärder.

Beskedet från Kemikalieinspektionen innebär att:

  • det fram till den 30 juni 2020 blir tillåtet att köpa etanol från andra leverantörer än de som står på Biocidförordningens s.k. artikel 95-lista.

  • desinfekterande produkter som baseras på propanol inte behöver Kemikalieinspektionens godkännande för att få säljas på marknaden. Detta undantag gäller nu till den 16 september 2020.

Branschföreningen för professionell hygien & rengöring, BPHR, konstaterar att Kemikalieinspektionen har tagit till sig av branschens synpunkter i frågan och förstår vikten av att få fram produkter i det extraordinära läge som råder.

Men man menar att fler hinder i regelverken behöver undanröjas snarast.

"Lättnader behöver, åtminstone tillfälligt, snabbt införas vad gäller krav på denaturering av etanol för desinfektionsändamål. Generell dispens behövs för att kunna använda odenaturerad etanol (t.ex. från livsmedelsbranschen) eller en enklare denaturering än vad som krävs i normala fall.

Det råder idag stor brist på IPA (Isopropylalkohol) som används som denatureringsmedel. Ett beslut om lättnader gällande denatureringskravet bör snabbt fattas av Folkhälsomyndigheten", skriver BPHR i ett brev till berörda myndigheter.

I brevet lyfter man också fram att vården i Sverige – på samma sätt som t.ex. i Finland – i betydligt större utsträckning än idag skulle kunna använda klor- och väteperoxidprodukter för ytdesinfektion.

Det skulle snabbt frigöra mer av de alkoholbaserade produkterna till handhygien.

Målet är, enligt BPHR, att upprätthålla seriositet, säkerhet och konkurrens på lika villkor. Det är särskilt viktigt eftersom man nu dagligen ser exempel på mer eller mindre seriösa initiativ för att råda bot på bristen på desinfektionsmedel.

BPHR står gärna fortsatt till tjänst och förmedlar kontakter med företag som är beredda att öka eller ställa om sin produktion för att tillmötesgå behoven inom vård och omsorg.

Ett exempel på nya leverantörer av desinfektion är kemi- och cleantechföretaget Sekab i Örnsköldsvik som ställer om produktionen för att leverera handsprit till sjukvården. De har fått dispens från Kemikalieinspektionen och räknar med att inom 1-2 veckor ha producerat 65 000 liter handsprit, gjord på etanol från Örnsköldsvik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.38