23948sdkhjf

Städenhet kan bli Sveriges Friskaste Företag

Städenheten på Fastighets- och serviceförvaltningen vid Piteå kommun är Norrbottens läns friskaste företag.

De går nu vidare som en av sju nominerade i landet till att vinna utmärkelsen Sveriges Friskaste Företag 2019. Priset, som delas ut för tredje året i rad, går till det företag som lyckats bäst med att skapa en sund arbetsplats där medarbetarna mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet.

– Jag är så glad och stolt av att vara en del av det här. Men det har varit en lång resa. För 20 år sedan fick vi stå till svars för våra höga sjuktal. Länets, ja, kanske Sveriges högsta, säger Margareta Lundgren, avdelningschef på Fastighets- och serviceförvaltningen Piteå kommun till Piteåtidningen. Då låg sjuktalet på 27 procent, varav 18 procent var arbetsrelaterade. Idag är sjuktalet sex procent, men inget är arbetsrelaterat.

Syftet med priset är att lyfta upp de bästa exemplen av den ökande mängd organisationer som ser en hållbar och hälsosam arbetsmiljö med friska medarbetare som en central del av sin affärsstrategi.

– Vår utgångspunkt är att vara frisk är något mer än bara ”att inte vara sjuk”. En mycket viktig ingrediens för en frisk arbetsplats är arbetsglädje vilket vi har tagit fasta på. Det kräver inte högre budget men det kräver delaktighet och engagemang, på riktigt, säger Margareta Lundgren.

Bakom utmärkelsen står hälsoföretaget Feelgood tillsammans med en jury bestående av experter inom arbetsmiljö och hälsa. Juryns ordförande är Göran Hägglund, styrelseordförande på Feelgood.

Vinnaren presenteras i mars 2020 och utses av en jury som förutom Göran Hägglund består av Irene Jensen, professor i företagshälsa, Göran Johnsson, tidigare ordförande för IF Metall, Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR samt Joachim Morath, vd för Feelgood.

På torsdagen var runt 100 städare samlade för gemensam lunch, bubbel och tulpaner när städenheten fick priset som länsvinnare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125