23948sdkhjf

Ska förskollärare städa toaletter?

Den frågan, bland annat, ställer en av pedagogerna på en förskola i Skellefteå kommun i en insändare.

Svaret hon får från kommunen är varken ja eller nej.

"Trots de allt större barngrupperna på Skellefteås förskolor, förutsätts att vi som jobbar där dessutom ska ha tid för väldigt mycket av den städning som görs. Har inte läst någonstans i vår arbetsbeskrivning att vi ska utföra städuppgifter av det slag som vi faktiskt gör."

"På vår förskola städas det två gånger per vecka, cirka 15 minuter per gång, av städpersonal. Resten får förskolepersonalen göra. Är det någon som tycker det är okej att till exempel förskolans toaletter rengörs endast två gånger i veckan där små barn, vanligtvis cirka 20 barn, gör sina dagliga behov?"

I insändaren räknas andra städuppgifter upp som pedagogerna utför: "dammsuga golv, mattor och soffor, städa toaletter och skötbord, spritar ytor, dammtorkar, dammar av tunga samlingsmattor och övriga mattor, sätter upp och tar ned stolar för att underlätta för städpersonalen innan de kommer. Torka bord och stolar flera gånger per dag."

"Vi förväntas också tvätta fönster, annars tas det pengar från det minimala konto som ska gå till barnverksamheten på förskolan."

"Vi har mer än fullt upp ändå med vårt uppdrag att ta hand om barnen. Dags att sätta stopp för detta, så att vi kan ägna oss åt det vi är utbildade för", står det i insändaren.

Läs hela insändaren och svaret från Skellefteå kommun här

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.22