23948sdkhjf

Högsta betyg i Bergsjön

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Familjebostäder i Göteborg har lyssnat på hyresgästerna och bl a satsat på noggrannare städning. Det har gett utslag i bättre betyg.

En gång om året skickar Familjebostäder Göteborg en enkät till hälften av sina hyresgäster om alltifrån lägenhetens skick, till hur nöjd man är med tvättstugan och utemiljön. I förra årets resultat var det tydligt att hyresgästerna ville se förbättringar när det gällde trygghet, städning och fastighetsnära information.

Läs också: Ska förskollärare städa toaletter?

Årets enkätsvar visar att Familjebostäders hyresgäster är mycket nöjda särskilt när det gäller s k serviceindex. Det innebär: att få hjälp när det behövs, trygghet samt rent och snyggt.

Här redovisar Familjebostäder ett resultat på 77,9 procent.

– Allra tydligast är ökningen för trygghet och för rent och snyggt. Glädjande nog får vi högst trygghetsbetyg i Bergsjön som är ett av våra prioriterade områden., säger Per-Henrik Hartmann, vd på Familjebostäder i en kommentar.

Av de som fått enkäten har drygt 63 procent valt att svara.

Läs också: Ny utbildningsfilm för hemstädning

Några exempel på vad man har förbättrat under året är tydligare information i trapphusen, noggrannare städning och bättre belysning både ute och inne. I Bergsjön har trygghetsvärdar anställts som vistas i området eftermiddagar och kvällar både på vardagar och helger.

Ni har satsat på "noggrannare städning". Vad innebär det?

– Framför allt har vi blivit duktigare på att se till att få det vi har beställt, säger Robert Jademyr, distriktschef Norra Göteborg.

– Vi ställer större krav på vår egenuppföljning plus att vi är noga med att städbolagen ska utföra det vi en gång kom överens om. Man lär sig med åren att det går inte att städa på distans.

Hur går det till i praktiken?

– Vi uppmanar all vår personal att vara uppmärksam på städningen. Dessutom har vi dedikerad personal som hanterar hyresgästärenden relaterade till städning. Vi har ju 19 000 besiktningspersoner i form av hyresgäster som ser detta varje dag eftersom det är deras boendemiljö. Vi lyssnar på dem och ibland har de rätt och ibland fel.

– Jag har lång erfarenhet av städning innan mitt nuvarande jobb och vet hur svårt det är. Det är en bedömningsfråga som kräver tid och engagemang både från beställare och leverantör. Nu försöker vi jobba med ett gott samarbete för att få det att fungera.

I Robert Jademyrs distrikt har administratören sedan ett år tillbaka i uppgift att följa upp städningen.

Familjebostäder Göteborg består av fyra distrikt och i de andra tre har man avsatt andra personer för uppföljningen. Gemensamt är att städningen är ett fokusområde.

För att få tid har man prioriterat om arbetsuppgifter snarare än att ta bort arbetsuppgifter.

– Uppföljning av städningen har naturligtvis varit viktig tidigare också men det har inte räckt. Nu har vi prioriterat upp den och det har gett resultat.

– En annan viktig del är att göra rätt vid städupphandlingar och det håller vi på med nu, inför 2020.

Man ställer tydligare krav när det gäller städmateriel och städfrekvens vilket Robert Jademyr menar är bra både för Familjebostäder och för leverantören.

– Vi har t ex lagt till som krav att det finns en underskrift av en Familjebostäder-person att man har varit ute och tittat på objektet innan man lägger anbud.

En av cheferna har gått en kort städutbildning för att kunna jobba med besiktning, uppföljning och kontroll.

– Vi har uppgraderat vårt förfrågningsunderlag. Vad kan vi förtydliga för att det inte ska uppstå frågetecken kring vad som städas, hur mycket och när.

Här har också vissa underhållsfrågor kommit upp. Mycket går ju inte att städa bort. Det är för slitet.

Det finns ett sätt att hantera det också. Att puts faller ned från väggarna i källaren är en sak. Men det får inte ligga högar med gammal nedfallen puts på golvet. Det ska städas bort så att man förstår att det kommer någon och städar. Ligger putshögen kvar blir bilden att det aldrig är någon där.

– Det är viktigt att man lägger tid på rätt saker, städar smart. Att man inte lägger ned mycket tid på sådan som ingen ser.

– Det är sådana saker vi har jobbat med. Att frågan har lyfts överhuvudtaget är väl det som har haft effekt under det gångna året.

– Genom att satsa på "helt, rent och snyggt" har vi kunnat lyfta trygghetsfrågan också. De två hänger ihop, anser jag.

Man har också tittat närmare på städfrekvenserna eftersom vissa ytor behöver städas oftare.

– Det gäller att vara flexibel. Även om det så här års kan slamma igen väldigt snabbt har vi devisen att det ska vara rent när man just har städat.

– När vi väl har städningen på plats ska vi tillsammans med städbolagen se vad vi kan göra ännu bättre framöver.

I Robert Jademyrs distrikt städar tre leverantörer allmänna utrymmen där de 4100 lägenheterna är fördelade på ett drygt 70-tal fastigheter utspridda över ett rätt stort område.

Distriktet är just nu ute med förfrågan på två av områdena, men det kräver mycket av organisationen vid byte av städleverantör, uppstart och att lära känna leverantören.

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tana rekryterar ny landschef

Tillverkaren av rengöringsprodukter, Tana, har rekryterat Christian Andersson som Country Manager för verksamheten i Sverige.

Förlänger offshore-avtal med Coor

Städare hyllas i brittiska parlamentet

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn hyllade i det brittiska parlamentet det enastående arbete som städarna utför under coronakrisen.

Försenade leveranser ger frustrerade kunder

En av Sveriges stora distributörer av produkter till bland annat städ och facility är Procurator som nu jobbar hårt för att förse kunder med det de behöver under coronakrisen.

Skänker bort desinfektionsmedel

Det skånska företaget Anolytech har skänkt bort hand- och ytdesinfektion, först i Ystad, nu i Kristinehamn och nästa stopp blir Gävle.

Byter skadedjur mot virus

I coronatider byter saneringsföretag skadedjur mot virus. "Det är så efterfrågan ser ut", säger Jakob Sellgren, vd på Nomor.

Nyhetsbrev

Brist på städpersonal – stänger idrottshallar

Arkiv

Stor brist på desinfektionsmedel

"Vi ser en nedgång i ökningstakten när det gäller nya uppdrag, men det är många som vill ha mer städning i dessa corona-tider", säger Jesper Gravé, Städarna Örebro.

Replik: "Skulle vi möjligen kunna ge hyresgästerna ytterligare ett val?"

David Wensbo Posaric, en av flera kritiska forskare, summerar här Swatabs tvättmedelsfria system i en kommentar till föregående debattartikel av Mats Marklund, vd på Swatab.

Debatt: "Vi rekommenderar att man ger hyresgästerna ett val"

Mats Marklund, vd för Swatab, kommenterar här hur deras tvättmedelsfria system har tagits emot. Hittills har företaget installerat 75 system.

Varslad hotellpersonal kan få städjobb

Klor och väteperoxid får dispens

Städ- och serviceföretag varslar

Ett av fyra företag ser korttidspermitteringar som ett alternativ. Få företag söker krediter trots behov av likviditet. Det visar en enkät hos Almega Serviceföretagens medlemsföretag.

Interclean sätter nytt mässdatum

Seriös information om corona

Minst varje dag uppdateras Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om det nya viruset och sjukdomen det orsakar, covid-19.

Lättnader ska öka tillgång på desinfektionsmedel

Städare mot corona

Städföretaget Inspira bjuder in ledningen i alla städföretag och städverksamheter i andra närliggande branscher, till samverkan på Linkedin med anledning av Corona-pandemin.

Så länge klarar sig corona på ytor

Klarar sig i timmar i luftburna aerosoler och i flera dagar på olika ytor.

Coor drar tillbaka extra aktieutdelning

Desinfektionsmedel till sjukvården måste prioriteras i hela leverantörskedjan

"Alla led i leverantörskedjan måste omgående tar sitt ansvar. Sjukvården måste prioriteras", understryker Ulrika Flodberg på Branschföreningen för Professionell Hygien och Rengöring

Stort intresse för ozonvatten efter corona-utbrott

"Allt från stora till mindre avbokningar"

I takt med att allt fler verksamheter uppmanar personalen att jobba hemifrån och oron för smitta krymper uppdragen för branschen.

Procurator går in i beredskapsläge

För att säkra leveranser under rådande pandemi av coronavirus har Procurator gått in i beredskapsläge gällande leveranser, lager och personal.

2

Stor efterfrågan på desinfektion

Att vara säker på att en inomhusmiljö är fri från coronavirus är en prioritet för allt fler. Alla företag som sysslar med sanering och städning går på högvarv, liksom leverantörer av kem och maskiner.

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Nytt hälsoledningsverktyg söker testföretag

Öppnar helpdesk-portal för kunder

Samhalls vd lämnar

Ska skapa SBS nya auktorisation

Ny vd för Bele Cleaning System

Nytt eldrivet arbetsfordon

Hon får Tvätteriförbundets hållbarhetspris

Se alla Företagens egna nyheter

Hygienutbildning via Borago

Hygienutbildning på distans via Städakademin

Desinfektion med miljövänligt ozonvatten

Oberoende tester visar toppresultat

Vi har utbildningar som passar medarbetare i olika roller!

Borago inleder samarbete med Hygiene Diagnostics

Supplies Direct Malmö

Bättre resultat hos Tierpsbyggen med digitala städverktyget

Är du ledare inom städ- och service?

Världslansering av Duotex® nya produkter!

Fördelar med att använda skumtvål

Kompetens för städbranschens tjänstemän

Kickstarta året med en lokalvårdsutbildning!

KBM Professional utökar med torkpapper

Nya städmaskiner från KBM

Fleetmanagement - få kontroll över maskinparken

Städarnas dag och ny film från Städakademin

Lätthanterlig. Ergonomisk. Prisvärd

Säkra dina entréer och golvytor med i-matt

i-mopfamiljen växer, säg hej till i-mop Lite!

Utvärdering mot kvalitet - Borago projektleder och upphandlar

Borago deltar i Nordisk/Baltiskt INSTA 800 projekt

Våra certifierade utbildningar har precis blivit ännu fler!

Nätverksträff för Städakademin - värdefullt ur flera perspektiv

Städhandboken – så städar du skola och förskola.

Sänd till en kollega

0.204