23948sdkhjf

Ny utbildningsfilm för hemstädning

Christina Holmefalk har producerat en ny utbildningsfilm om hemstädning som hon hoppas ska bli till nytta för många i branschen.

– Städyrket behöver bättre och mer tillgänglig utbildning, särskilt om ännu fler ska jobba med hushållsnära tjänster. Vi ska värna om städarens hälsa och då behövs bra utbildningsmaterial.

Läs också: Högsta betyg i Bergsjön

Filmen är 20 minuter lång och indelad i avsnitt efter rumstyp, med de minst smutsade rummen först och sist kök och badrum. Den är inspelad i en tvårumslägenhet på 56 kvadratmeter hos en mångårig kund.

– Jag har städat den lägenheten många gånger och det tar två timmar, inräknat lite samtal med kunden, vilket hon uppskattar.

Under ett långt yrkesliv har Christina Holmefalk varit med om att producera flera utbildningsfilmer om kontorsstädning, trappstädning etc.

Christina har också i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och andra från branschen medverkat i den instruktionsfilm som finns på Prevents hemsida och som visar olika arbetsmoment med fokus på arbetsteknik och ergonomi. Hon ser det som viktigt att kombinera utbildning med att Se, att Göra och att Höra för att inlärningen ska bli så bra som möjligt.

Läs också: Ska förskollärare städa toaletter?

Den nya filmen kombineras med en interaktiv utbildning där också Borago deltagit som sponsor. Den finns även tillgänglig genom Boragos Städakademi och kombineras med grundutbildning.

Hemstädningsutbildningen är framtagen både för arbetsledning och städare i privata hem. Dessutom tror Christina att den kan vara till hjälp för städare inom kommunal hemtjänst och i skolor för hemkunskap.

Christina Holmefalk har också startat en insamlingsstiftelse för att stärka kompetensen i städbranschen som Städbranschen Sverige ska förvalta.

– Målsättningen är att du som städare ska kunna söka bidrag för att gå en utbildning, om inte arbetgivaren vill betala. Städbolag som satsar på utbildning ska också kunna söka bidrag.

Idag arbetar hon som enhetschef hos Rengörare Näslund Hemma men kommer under 2019 att få en efterträdare för att själv arbeta mer med bl a utbildning som konsult.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109