23948sdkhjf

Självsorterande återvinning

Bin-e är en ny produkt inom utrustning för återvinning. Det handlar om en automatiserad återvinningsstation, främst tänkt för användning på kontor.

– Bin-e är framtagen av två polska mjukvaruutvecklare. Hittills har den lanserats i Polen, Tyskland och England och i Tyskland har till exempel ett stort företag beställt 130 stycken. Den används redan på Dells huvudkontor i Warzawa och bland andra kända företag som hakat på trenden finns McDonalds och Lidl, säger Cem Eryigit, vd på Smart Bins Nordic som säljer maskinen i Sverige.

Läs också: Återvinner rengöringsförpackningar

Det är en återvinningsstation som själv identifierar och sorterar det som slängs i den.

– På Recyclingdagen i november visade vi en demomaskin, men produkten har uppgraderats. Nu är den mindre, har förbättrad sensorteknik och en större skärm, säger Cem Eryigit.

– Det är en multifunktionell lösning som identifierar, sorterar och komprimerar avfall automatiskt. Maskinen samlar in data så att allt som slängs blir kartlagt och maskinen lär sig sortera bättre allteftersom. Den kan presentera statistik på vad som slängs, vid vilken tidpunkt etc. Man kan hålla koll på flödet via en app och se exempelvis fyllnadsnivå, vad som slängs och via appen också ta kontakt med företaget som kommer och tömmer.

Med Bin-e ska man kunna slänga allt i samma behållare och låta maskinen sköta sorteringen. 

Läs också: Tusen ton städmaskiner återvunna

Maskinen är framförallt anpassad för kontor.

– Den kan sammanlagt ta emot 27 olika fraktioner, men de vi jobbar med nu är glas, papper, plast och metall, som är de vanligaste avfallen i kontorsmiljö.

– Vi kommer i första hand att rikta in oss på FM-företag men hoppas såklart att få in produkten på så många kontor som möjligt, säger Cem Eryigit.

– I Polen har företaget bakom Bin-e utvecklat en mindre variant som är tänkt för hemmabruk också.

Text Peter Olofsson, Tidningen Recycling

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.223