23948sdkhjf

Ny smart städrobot

En ny städrobot som bara behöver tillsyn två timmar i månaden har utvecklats i Singapore.

Den mycket självgående städroboten, Scrub 50, har utvecklats i Singapore av företagen JTC, WIS Holdings och Gaussian Robotics och lanserades den 4 juli, skriver The Straits Times i Singapore. 

Läs också: Robotar kommer till Norge

Förhoppningen är att den intelligenta roboten ska göra det jobb som den krympande styrkan av singaporianska lokalvårdare inte hinner med. Precis som i Japan är lokalvårdarna i Singapore en åldrande yrkesgrupp som inte fylls på av yngre generationer, vilket tvingat fram utvecklingen av en rejält självgående robot.

Enligt vad tillverkarna uppger ska roboten klara att under en måndasperiod skura 5 000 kvadratmeter på 150 timmar. En mänsklig lokalvårdare skulle, fortfarande enligt tillverkarna, behöva 300 timmar för att klara samma uppgift.

På en youtube-video som publideras i anslutning till artikeln i The Straits Times är det dock mycket tydligt att en lokalvårdare fortfarande behövs för att göra rent kanterna och hörnorna i alla utrymmen som roboten städar.

Scrub 50 tar sig till sin laddstation när batteriet behöver laddas och tömmer smutsvatten och fyller på rent vatten när det krävs. Totalt sett ska roboten bara behöva tillsyn ungefär två timmar i månaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078