23948sdkhjf

Dags att lära sig GDPR

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Den 25 maj träder GDPR, General Data Protection Regulation (på svenska; Allmänna Dataskyddsförordningen), i kraft. Förordningen gäller alla företag, organisationer och myndigheter som hanterar personuppgifter. Gör ditt företag det så är det hög tid att sätta sig in i vad det handlar om.

I städbranschen hanterar med stor sannolikhet flertalet företag uppgifter som sorterar under GDPR. Det räcker med att ni har ett register över de anställda med de uppgifter som behövs för att betala ut löner. Ett kundregister är ytterligare en orsak till varför det börjar blir bråttom att anpassa systemen till den nya lagstiftningen.

Ett bra tips är att gå in på sajten verksam.se som, tillsammans med Datainspektionen och Tillväxtverket, har satt ihop en bra GDPR-guide.

Enligt guiden har GDPR kommit till för att:

  • stärka enskilda personers rättigheter över hur företag, myndigheter och organisationer får samla in och använda deras personuppgifter
  • samma regler för hur personuppgifter får hanteras ska gälla i hela EU.
  • främja den fria konkurrensen och göra det enklare för företag att expandera och verka i flera EU-länder
  • ställa strängare krav på hur företag får samla in och använda personuppgifter (om du som företagare bryter mot reglerna i förordningen så riskerar du kännbara böter) 

Datainspektionen har också utförlig information om hur man ska veta om GDPR gäller ens eget företag och vad man i sådanan fall måste göra. Och här kan du som ansvarar för företagets personuppgifter ladda ner en vägledning.

Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen, som idag reglerar hur företag får samla in och använda personuppgifter. 

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Textilservicejätte i hållbarhetssamarbete

Tre väljer Inspira till nya huvudkontoret

Mobiloperatören Tre (Hi3G Access AB) och Inspira har tecknat avtal om arbetsplatsservice på nybyggda huvudkontoret i Stockholm.

Anna-Karin Hatt lämnar Almega

Almegas vd Anna Karin Hatt ska lämna Almega för att tillträda som ny vd och koncernchef för LRF.

Vad är kränkande särbehandling?

En ny bok med titeln ”Jobba praktiskt mot kränkande särbehandling” ska ge kunskap och praktiska tips för att skapa en arbetsmiljö fri från kränkningar.

Han ska göra Almegas tjänsteindikator

16 miljoner för elentreprenad

Caverion har tecknat avtal med PEAB, värt cirka 16 MSEK.

Nyhetsbrev

Norrköping satsar på kemfri tvätt

Arkiv

Berendsen varslar i Torup

Berendsen varslar idag 20 medarbetare vid tvätteriet i Torup om uppsägning.

Ny vd med bilbakgrund

Håkan Bergström är ny vd för Procurator och får ansvar för affärsområdet Facility & Safety och dess vidare utveckling.

Ny finansdirektör med bred bakgrund

Höjda böter för svart städning

Vill bli totalleverantör för tjänster till hotell

Hotellnäringen blomstrar i Danmark. Det tar nu Förenade Service fasta på. Danmarks näst största serviceföretag siktar på att bli totalleverantör för tjänster till hotell.

Ny World Cup i fönsterputsning

I vår bjuds bland andra skandinaviska fönsterputsare in till "Window Cleaning World Cup" som hålls i London.

"Rutavdraget passerar 10 miljarder"

2018 blev ett nytt rekordår för Rutavdraget, enligt en sammanställning från Städarnakoncernen.

1

Vill höja städares lönenivå

Städbolaget 50-femme vill skapa tryggare anställningsvillkor och bättre löner för duktiga kvinnliga städare.

”Alla drömmer kanske inte om att sälja mest toapapper”

Magnus Groth valde att bli vd för Essity när SCA delade sin verksamhet i två delar.

Städjätte under rekonstruktion

I mitten av november stod det klart att Allianceplus är i ekonomisk kris och att man begärt företagsrekonstruktion. Förhandlingarna med facket kommer att fortsätta till efter nyår.

Fler proffs på mopptvätt

Tema Mopptvätt: Podab och Gipeco är stora, men långt ifrån de enda som har maskiner eller system för mopptvätt.

En krona per jacka blir tiotusentals

ISS säljer verksamhet i 13 länder

Konkurrensverket friar Samhall

Tuffa norska krav på alla aktörer i städbranschen

Alla leverantörer av städtjänster ska vara godkända av myndigheten Arbeidstilsynet.

Tredubblat RUT-avdrag i ny budget

På onsdagen röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna (SD).

T-banestädare lär sig svenska

MTR Tunnelbanan låter lokalvårdare som önskar få gratis utbildning i svenska.

Ny hållbarhetschef på Berendsen

Glöm inte Städarens dag!

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.102