23948sdkhjf

Dags att lära sig GDPR

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Den 25 maj träder GDPR, General Data Protection Regulation (på svenska; Allmänna Dataskyddsförordningen), i kraft. Förordningen gäller alla företag, organisationer och myndigheter som hanterar personuppgifter. Gör ditt företag det så är det hög tid att sätta sig in i vad det handlar om.

I städbranschen hanterar med stor sannolikhet flertalet företag uppgifter som sorterar under GDPR. Det räcker med att ni har ett register över de anställda med de uppgifter som behövs för att betala ut löner. Ett kundregister är ytterligare en orsak till varför det börjar blir bråttom att anpassa systemen till den nya lagstiftningen.

Ett bra tips är att gå in på sajten verksam.se som, tillsammans med Datainspektionen och Tillväxtverket, har satt ihop en bra GDPR-guide.

Enligt guiden har GDPR kommit till för att:

  • stärka enskilda personers rättigheter över hur företag, myndigheter och organisationer får samla in och använda deras personuppgifter
  • samma regler för hur personuppgifter får hanteras ska gälla i hela EU.
  • främja den fria konkurrensen och göra det enklare för företag att expandera och verka i flera EU-länder
  • ställa strängare krav på hur företag får samla in och använda personuppgifter (om du som företagare bryter mot reglerna i förordningen så riskerar du kännbara böter) 

Datainspektionen har också utförlig information om hur man ska veta om GDPR gäller ens eget företag och vad man i sådanan fall måste göra. Och här kan du som ansvarar för företagets personuppgifter ladda ner en vägledning.

Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen, som idag reglerar hur företag får samla in och använda personuppgifter. 

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Om framtida utmaningar på Facility Nordic-dagen

Debatt: "Dags att se städbranschens möjligheter för integrationen"

Utökade städupphandlingar kan bidra ytterligare till integrationen genom att skapa fler riktiga jobb, skriver Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

Drar ned miljoner på skolstädning

3,4 miljoner kronor ska sparas in på städning av skolor i Hedemora kommun.

Hemfrid får kvalitetsutmärkelse

Gröt och skinkmacka avslutning för städbolag

Lärare tvingas städa sina egna klassrum

Lärare vid universitet i Skottland påstås vara tvungna att städa sin egna klassrum på grund av att för få städare anlitas för uppdraget.

Nyhetsbrev

61 % tvättar händerna efter toalettbesök

En brittisk enkät bland kontorsanställda visar att bara 61 procent tvättar händerna med tvål efter toalettbesök

Arkiv

Global städar hos MTR

Ny plan för digitala städare

Nu kan du anmäla brott i branschen

Nu tar FairPlay Städ, ett initiativ från städbranschen, emot information om misstankar om brottslig verksamhet i städbranschen.

FM-tjänster på oljeplattform

Satsar mer på smarta byggnader

Sodexo får hållbarhetspris – igen

Pontus Monthan lämnar L&T

Efter nästan fem år som vd för L&T Service AB har Pontus Monthan beslutat att gå vidare i sin karriär utanför Lassila & Tikanoja.

Skadliga bakterier i tvåldispensrar

Tvåldispensrar kan innehålla potentiellt farliga bakterier, enligt en studie från universitetet i Arizona.

1

ISS flyttar med ICA till nytt kontor

Det nya aktivitetsbaserade huvudkontoret ligger i Arenastaden, i Solna.

Tre veckor kvar till Malmö

Drygt tre veckor kvar tills Clean & Facility i Malmö slår upp portarna.

Färsk statistik om städbranschen

Färska siffror från SCB visar att städare är den yrkesgrupp på topplistan som har flest utrikes födda.

NMV vann med hållbarhet

Hon kan bli Årets inspiratör

Snart är det dags för Systembolaget att utse Årets inspiratör 2018.

Blixtjobb tas över av Skyddsvärnet

Skyddsvärnet övertar verksamheten Blixtjobb från Stockholms Stadsmission.

Uppmärksammar internationella kvinnodagen

Sodexo startar volontärprogram

Alla medarbetare erbjuds en betald dag per år för att arbeta i en volontärorganisation.

Nominera bästa miljöföretaget

Samhall diskuteras på Drop-in

Ny säljare på Hako

Se alla Företagens egna nyheter

Batteridriven utomhussopmaskin

Vlx 416S

Lyckad nätverksträff

Frisk miljö för gäster och personal

CleanPilot - smart digitalt verktyg för städbranschen

Vinn kampen mot virus, bakterier och multiresistenta bakterier

Grattis till vinnarna!

Städarens dag - vinn en utbildningsplats

Distansutbildning

Tack för senast!

Framtidens lärande är nu

Borago lanserar Städakademin - kompetensförsörjning för alla.

Vuxenutbildning - Boråsmodellen

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Intervju med Lotta Vallin på Katrineholms Kommun

Team och serviceutbildning Kungsbacka kommun

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Kompetens för städbranschens tjänstemän – Kvalitetssäkring och Nyckeltal

Städakademin

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.11