23948sdkhjf

Dags att lära sig GDPR

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Den 25 maj träder GDPR, General Data Protection Regulation (på svenska; Allmänna Dataskyddsförordningen), i kraft. Förordningen gäller alla företag, organisationer och myndigheter som hanterar personuppgifter. Gör ditt företag det så är det hög tid att sätta sig in i vad det handlar om.

I städbranschen hanterar med stor sannolikhet flertalet företag uppgifter som sorterar under GDPR. Det räcker med att ni har ett register över de anställda med de uppgifter som behövs för att betala ut löner. Ett kundregister är ytterligare en orsak till varför det börjar blir bråttom att anpassa systemen till den nya lagstiftningen.

Ett bra tips är att gå in på sajten verksam.se som, tillsammans med Datainspektionen och Tillväxtverket, har satt ihop en bra GDPR-guide.

Enligt guiden har GDPR kommit till för att:

  • stärka enskilda personers rättigheter över hur företag, myndigheter och organisationer får samla in och använda deras personuppgifter
  • samma regler för hur personuppgifter får hanteras ska gälla i hela EU.
  • främja den fria konkurrensen och göra det enklare för företag att expandera och verka i flera EU-länder
  • ställa strängare krav på hur företag får samla in och använda personuppgifter (om du som företagare bryter mot reglerna i förordningen så riskerar du kännbara böter) 

Datainspektionen har också utförlig information om hur man ska veta om GDPR gäller ens eget företag och vad man i sådanan fall måste göra. Och här kan du som ansvarar för företagets personuppgifter ladda ner en vägledning.

Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen, som idag reglerar hur företag får samla in och använda personuppgifter. 



Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

100 tips för att må bra på jobbet

Städbranschen Sveriges inspirationsdag närmar sig.

Städare biten i tummen

Coor får förnyat förtroende av Volvo Cars

Ny CFO till ISS Sverige

Inspira får fortsatt förtroende

Lokalvårdsavtal i Västerås värt 100 miljoner.

Utmanande år för Sodexo

Serviceföretagets resultat enligt förväntan.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ronald Reagan-museet nästa för Sodexo

Serviceföretagets amerikanska verksamhet har fått ett prestigeuppdrag.

Arkiv

Hemfrid satsar på omsorgstjänster

Skolkök hotas av vite

Kasserade tvättextilier blir till nya produkter

Cirkulärt tvätteriprojekt får finansiering av Vinnova.

Jättarna dominerar upphandling i Gävle

Kommunen har utan framgång försökt få lokala företag att lämna anbud.

Städuppror i Lindesberg – nu vill politikerna veta mer

Hjälp oss att göra Rent ännu bättre

Två dagar efter frigivningen – bluffstädaren slog till igen

Säger att han är lokalvårdare och drar på en städvagn.

”Nationaldag” för städbranschen i Frankrike

Här är Effekts nya laguppställning

Effekt Svenska inför ny organisationsstruktur efter förvärvet av Global Fastighetsservice.

Caverion ska optimera Karolinska

Caverion och Locum tecknar omfattande Managed Servicesavtal för Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Enklare ställa sysselsättningskrav i upphandlingar

Wärna Mellansveriges vd säljer och går vidare

Suzanne Karlsson har sålt sin del i det framgångsrika städbolaget Wärna Mellansverige. Köpare är moderbolaget Wärna Sverige.

Planera för Städarens Dag den 3 december!

Slitna arbetskläder blir modeplagg

Textilserviceföretaget Berendsen hyr ut och tvättar arbetskläder till sina kunder. Nu ska de kasserade arbetsplaggen säljas vidare via modekedjan Cheap Mondays butiker.

Anette fick ett helt nytt golv – gratis

Tommy Töyrylä, vd för och ägare till Bygg- & Golvtjänst i Gävle, är en människa som vill gott och brinner för att stödja andra som vill gott. Nu har han låtit lägga in ett nytt golv i Anette Edsviks salong.

Nu finns Cleanhouse även i Linköping

Den 25 oktober invigde Cleanhouse sin nya städmaterialbutik på Industrigatan 15 i Linköping.

Coor fortsätter serva E.ON

Coor har levererat integrerade FM-tjänster till E.ON sedan 2004 och nu förlängs avtalet fram till sommaren 2021.

Sodexo Norden byter HR-chef

Homemaid får tillförordnad vd

Berendsens vd kan bli Årets VD

Pengaregn över Singapores städare

Även Excelencia valde Cleanhouse

Global Handwashing Day 15 oktober

Compass Group får ny vd

Inspira får ny affärsområdeschef

Procurator får nytt avtal med Statens inköpscentral

Effekt Svenska får ny styrelseledamot

Drop in om rengörande vatten

1

Drop in om desinfektion och vinterkräksjuka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159