Dags att lära sig GDPR

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Den 25 maj träder GDPR, General Data Protection Regulation (på svenska; Allmänna Dataskyddsförordningen), i kraft. Förordningen gäller alla företag, organisationer och myndigheter som hanterar personuppgifter. Gör ditt företag det så är det hög tid att sätta sig in i vad det handlar om.

I städbranschen hanterar med stor sannolikhet flertalet företag uppgifter som sorterar under GDPR. Det räcker med att ni har ett register över de anställda med de uppgifter som behövs för att betala ut löner. Ett kundregister är ytterligare en orsak till varför det börjar blir bråttom att anpassa systemen till den nya lagstiftningen.

Ett bra tips är att gå in på sajten verksam.se som, tillsammans med Datainspektionen och Tillväxtverket, har satt ihop en bra GDPR-guide.

Enligt guiden har GDPR kommit till för att:

  • stärka enskilda personers rättigheter över hur företag, myndigheter och organisationer får samla in och använda deras personuppgifter
  • samma regler för hur personuppgifter får hanteras ska gälla i hela EU.
  • främja den fria konkurrensen och göra det enklare för företag att expandera och verka i flera EU-länder
  • ställa strängare krav på hur företag får samla in och använda personuppgifter (om du som företagare bryter mot reglerna i förordningen så riskerar du kännbara böter) 

Datainspektionen har också utförlig information om hur man ska veta om GDPR gäller ens eget företag och vad man i sådanan fall måste göra. Och här kan du som ansvarar för företagets personuppgifter ladda ner en vägledning.

Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen, som idag reglerar hur företag får samla in och använda personuppgifter. 



Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu är det semester!

Nu tar cleannet.se semester och vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar.

Jönköpings lokalvårdare lär sig svenska på arbetstid

Lokalvårdarna i Jönköpings kommun får lära sig yrkessvenska på arbetstid. Kursen är del i en större satsning på arbetsmiljön.

SM i fönsterputs – anmäl dig

De använder rot- och rutavdragen

Berendsen uppdaterar varumärket

Manuell desinfektion: ”Som att måla med osynlig färg”

Nyhetsbrev

Plus

SIV bättre än nya städstandarden för sjukhus

Den nya svenska standarden för sjukhusstädning ska höja hygiennivåerna i vården och motverka vårdrelaterade infektioner. Men nu får standarden kritik för att ställa lägre krav är Dansk hygienstandard och SIV-dokumentet.

Arkiv

Textilia vann Värmlands landsting

Textilia och landstinget i Värmland har tecknat avtal om textilservice åt landstinget i Värmland. Avtalet har ett värde på 25 miljoner kronor årligen och gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Coor Finlands vd slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153