Dags att lära sig GDPR

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Den 25 maj träder GDPR, General Data Protection Regulation (på svenska; Allmänna Dataskyddsförordningen), i kraft. Förordningen gäller alla företag, organisationer och myndigheter som hanterar personuppgifter. Gör ditt företag det så är det hög tid att sätta sig in i vad det handlar om.

I städbranschen hanterar med stor sannolikhet flertalet företag uppgifter som sorterar under GDPR. Det räcker med att ni har ett register över de anställda med de uppgifter som behövs för att betala ut löner. Ett kundregister är ytterligare en orsak till varför det börjar blir bråttom att anpassa systemen till den nya lagstiftningen.

Ett bra tips är att gå in på sajten verksam.se som, tillsammans med Datainspektionen och Tillväxtverket, har satt ihop en bra GDPR-guide.

Enligt guiden har GDPR kommit till för att:

  • stärka enskilda personers rättigheter över hur företag, myndigheter och organisationer får samla in och använda deras personuppgifter
  • samma regler för hur personuppgifter får hanteras ska gälla i hela EU.
  • främja den fria konkurrensen och göra det enklare för företag att expandera och verka i flera EU-länder
  • ställa strängare krav på hur företag får samla in och använda personuppgifter (om du som företagare bryter mot reglerna i förordningen så riskerar du kännbara böter) 

Datainspektionen har också utförlig information om hur man ska veta om GDPR gäller ens eget företag och vad man i sådanan fall måste göra. Och här kan du som ansvarar för företagets personuppgifter ladda ner en vägledning.

Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen, som idag reglerar hur företag får samla in och använda personuppgifter. 



Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tork berättar om prisade Tork PaperCircle

Drop in om lokalvårdaren som ville upp och lyckades

ECJ ropar något för högt

Enligt European Cleaning Journal visar en svensk forskningsstudie att lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som kan ha ökad risk att få MS (multipel skleros). Detta är dock något som studiens försteförfattare Dr Anna Hedström förnekar.

Tre som kan bli Årets Städföretag

Taggad vd för nya Nordexia

I december 2017 bildades Nordexia i syfte att köpa Nilfisks kem- och redskapsdivision, som var till försäljning. Affärsområdeschefen Roland Andersson ingick i köpet och blev vd. Nu stortrivs han på nya jobbet.

Kenth Linder till Supplies Direct City

Nyhetsbrev

Holländska ISS säljer kundportfölj

Arkiv

Drop in om vägledningen för upphandling

Ny chans att lyssna till Jesper Low

Tips för att bli en bättre ledare

Sodexo hjälper nya företag accelerera

Först ut på Facility Nordic-dagen

Drop in-seminarie: Dags att städa upp i patriarkatet

Berendsen fortsätter med biogas

Tranås Hemservice köpt av Städarna

Hotellstädare borde ha överfallslarm

Orbotech expanderar i Malmö

Orbotech expanderar i syd och öppnar nytt center i Malmö.

Kolla in programmet för Drop In-seminarierna!

Nordic Cleanware inviger nya lokalen 14 september

Deb 16 juli flyttade Nordic Cleanware från Nobelvägen i Malmö till rymliga lokaler på Stenyxegatan 25 B i Fosie, även det i Malmö.

Sodexo får fina certifikat

Sodexo har tagit emot nordiska certifikat från Intertek, en global helhetsleverantör som säkerställer kvalitet, hållbarhet och säkerhet.

Han blir ny Coor-vd i Finland

Inspira får hållbarhetschef

Glöm inte anmäla dig till Clean & Facility!

Stor fest hos Supplies Direct City

Under ett par intensiva timmar var det fullt hus när Supplies Direct City höll öppet hus den 31 augusti i de nya lokalerna i Årsta.

Här är finalisterna i årets Clean Bright Awards!

Effekt sköter servicen åt Interoc Bygg

ISS valde Fönsterputsgrossisten

USA-ambassad säljer toapapper

Ikaros börjar sälja städmateriel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183