23948sdkhjf

Bättre dispensrar höjer toakapaciteten

Gekås i Ullared med närmare fem miljoner besökare per år, har bytt handdukssystem på toaletterna för att kunna öka genomströmningen, minska köerna och underlätta städarnas arbete.

Tork har utvecklat ett nytt system för att torka händerna efter toalettbesöket, kallat Tork PeakServe. Systemet är skräddarsytt för högtrafikerade lokaler som flygplatser, arenor och stora köpcenter. Gekås har testat det i sina högst belastade toalettutrymmen. 

Ulrika Kerttu är platschef på Sodexo som sköter all städning på Gekås och hon säger i ett pressmeddelande att hon är mycket nöjd med dispensrarna.

– Ibland är det nästan omöjligt att hinna fylla på handdukar i tid eftersom det är så mycket kunder att städarna måste köa för att komma in och städa. Pappret får inte ta slut och det skapar en hel del stress för vår personal, säger hon.

Torks nya system består av en helt ny typ av pappershandduk och kombinerar hög kapacitet med snabb utmatning utan avbrott. Enligt Tork innebär det att man kan betjäna 250 procent fler gäster mellan påfyllningarna.

– Med de nya dispensrarna blir det inte alls lika hårt tryck på personalen. Nu behöver vi definitivt inte fylla på handdukar lika ofta, säger Ulrika Kerttu.

Handdukarna i varje bunt greppar in i varandra, vilket ger ett kontinuerligt flöde fler besökare kan betjänas snabbt – utan avbrott. Med plats för 2 132 handdukar kan enda dispenser betjäna över 900 gäster mellan påfyllningarna – det är 600 fler än dagens dispensrar.

En undersökning SCA lät göra 2016 bland besökarna på högtrafikerade toalettutrymmen visade enligt Tork på behovet av snabbare och bättre service på toaletterna.

 Undersökningsresultat för högtrafikerade toalettutrymmen:

•     71 % av besökarna har dålig erfarenhet av högtrafikerade toalettutrymmen. 28 % uppgav att de ofta (eller alltid) har en dålig upplevelse.

•     42 % uppgav att den dåliga upplevelsen av toalettutrymmena påverkade det övergripande intrycket av evenemanget negativt.

•     Nästan 4 av 10 berättade för en vän eller familjemedlem om den dåliga upplevelsen av toalettutrymmena (och 4 % gjorde till och med inlägg på sociala medier).

•     Smutsiga och överfulla toalettutrymmen är besökarnas största problem vid evenemang. Den främsta orsaken är oro för smuts och ohygieniska förhållanden (37 %) men tid är också en viktig faktor. Att stå och vänta i toalettutrymmena och missa en del av evenemanget är den näst viktigaste orsaken.

•     En tredjedel (32 %) av de besökare som undviker toalettutrymmena begränsar sitt intag av mat och dryck.

 Om undersökningen:

Undersökningen beställdes av SCA och utfördes av IPSOS som onlineundersökning med 3 000 deltagare som besökt en högtrafikerad lokal/arena (>100 personer) under de senaste nio månaderna. Undersökningen gjordes i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Polen och Sverige under 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078