23948sdkhjf

Fortsatt högt antal arbetsolyckor och långtidssjukskrivningar

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Städare och fönsterputsare toppar fortfarande Afa Försäkrings statistik över antalet långtidssjukskrivna och arbetsskadade per tusen sysselsatta, jämfört med samtliga andra yrkesgrupper. Vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar är belastningsskador i muskulaturen och stressorsakade psykiska problem.

Bland alla yrkesgrupper tillsammans påbörjas årligen i genomsnitt 27,9 sjukfall per 1 000 sysselsatta, som varar i tre månader eller längre. För städare och fönsterputsare är den siffran 41,0 per 1 000 sysselsatta.

Läs också: Enkät om arbetsmiljön – bra start

Städare och fönsterputsare har också en högre olycksfrekvens än övriga yrkesgrupper. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsplatsolyckor per 1 000 sysselsatta per år. För städare och fönsterputsare är siffran 4,0 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta per år. 

Det är en utveckling som håller i sig, trots att Afa Försäkring har uppmärksammat den tidigare. Senast för närmare ett år sedan då Cleannet också skrev om det.

För att belysa orsakerna till varför just städare och fönsterputsare oftare är långtidssjukskrivna än andra försäkrade hos Afa Försäkring, har företaget tagit fram en rapport specifikt inriktad på de två grupperna.

Städare är den betydligt större gruppen och utgörs till största delen av kvinnor. Bland fönsterputsarna är majoriteten män.

Psykiska diagnoser

De vanligaste diagnoserna bland städare och fönsterputsare är muskuloskeletala och psykiska diagnoser. Dessa står för ungefär två tredjedelar av alla diagnoser för långa sjukfall. Fördelningen är likvärdig för båda könen.

Läs också: Offentliga upphandlingar underblåser osund konkurrens

När Afa Försäkring tittar närmare på orsakerna till psykiska diagnoser framgår det att ökningen av kvinnor med depression och reaktion på svår stress är den mest iögonfallande. Antal sjukfall med stressrelaterade diagnoser mer än fördubblades för kvinnor mellan åren 2012 och 2015.

Av kvinnliga städares och fönsterputsares samtliga sjukdomsdiagnoser, ökade andelen psykiska diagnoser mellan åren 2009 och 2015, från 17 procent till 27 procent. 

Psykiska diagnoser är dock de som ökar mest inom samtliga yrkesgrupper i AFA Försäkrings kollektiv.

Även om de psykiska diagnosernas ökning bland män inte är lika stor, mätt i antal, så är männens procentuella ökning större. (Den omklassificering av yrkeskoder som Afa Försäkring genomförde 2014 kan ha en viss påverkan på uppgången de två senaste åren, eftersom vissa yrkeskategorier nu är med, som inte var med i kodningen för 2007–2013.)

Arbetsolyckor

För både kvinnor och män i båda yrkesgrupperna är fall inomhus den klart vanligaste arbetsolyckan. Den näst vanligaste arbetsolyckan är fall utomhus. Det är dock inget specifikt för städare och fönsterputsare, utan gäller alla yrkesgrupper. 

Läs också: Sex nya filmer om fönsterputs

Bland städare och fönsterputsare är det vanligast att man faller i samma nivå inomhus, därefter att man faller i samma nivå utomhus. För män inom yrkesgruppen är fallolyckor från stege, fall i trappa och fall från höjd vanligare än för kvinnor.

Fall inomhus beror ofta på att man halkar på ett halt golv eller snubblar över något som ligger på golvet.

Fall i samma höjd utgör 38 procent av samtliga olyckor bland kvinnor, medan fall från höjd utgör 10 procent av kvinnornas olyckor. 30 procent av männens fallolyckor inomhus sker på plant golv och 15 procent från höjd. 35 procent av kvinnornas fallolyckor och 38 procent av männens har klassats som allvarliga. 

Fakta Afa Försäkring

Arbetsskadeförsäkringen Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, omfattar samtliga anställda inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv/LO/PTK och kooperationen. TFA-KL omfattar samtliga anställda i kommuner, landsting/regioner, Svenska kyrkan och Pactaföretag. AFA Försäkring har också uppdraget att administrera och reglera arbetsskador i enlighet med det statliga personskadeavtalet (PSA), och har därför information om i stort sett alla anmälda arbetsskador i Sverige.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Sodexo Norden byter HR-chef

Homemaid får tillförordnad vd

Ännu en ny idé från Hemfrid

1

De gör "Skitrent" i Malmö

I mars startade två 20-åriga killar städbolaget Skitrent efter att ha tröttnat på äckliga restaurangtoaletter.

Berendsens vd kan bli Årets VD

NMV utökar med arbetskläder

Nyhetsbrev

Pengaregn över Singapores städare

Arkiv

Norrlands Miljövård blev Årets städföretag

Årets städföretag är ett helt nyinstiftat pris som delas ut av Almega Städföretagen, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunalarbetareförbundet. Inspira, Norrlands Miljövård och HSB Städ hade nominerats till finalen som hölls den 18 oktober i samband med den av Almega arrangerade Stora städbranschdagen.

Global Fastighetsservice sålt till Effekt Svenska

Den 12 oktober blev Global Fastighetsservice ett dotterbolag till Effekt Svenska.

Unga vill jobba på Sodexo

Christina Holmefalk och SBS startar stiftelse för kompetensutveckling

Christina Holmefalk vaknade en natt och visste exakt vad hon måste göra – starta en insamlingsstiftelse för att stärka kompetensen i branschen.

Städarna i avtal med Packoplock

Packoplock får numera leverera samtliga produkter Städarna behöver.

Orbotech anställer i region syd

Almega anställer expert på upphandling

Ulrica Dyrke har anställts som expert på offentlig upphandling, valfrihet och konkurrensfrågor inom Almega.

Även Excelencia valde Cleanhouse

L&T valde Cleanhouse

Städarna blev Årets arbetsgivare i Visa vägen-prisets östra region

Städarna AB utsågs till Årets arbetsgivare i Östkustregionen när den regionala deltävlingen i Samhalls Visa vägen-pris hölls den 11 oktober i Linköping. 

MTR tar hem städningen av tunnelbanan

Global Handwashing Day 15 oktober

För mycket klotter fick Solreneriet att hoppa av tunnelbanan

Compass Group får ny vd

Här är alla tiderna i Fönsterputs-SM!

Inspira får ny affärsområdeschef

Procurator får nytt avtal med Statens inköpscentral

Effekt Svenska får ny styrelseledamot

Drop in om rengörande vatten

Drop in om desinfektion och vinterkräksjuka

Trafikverket fortsätter med Coor

Drop in om vårdnära service

Debatt: Hur det städas är viktigt – inte vem som städar

Tork berättar om prisade Tork PaperCircle

Ny chans att lyssna till Jesper Low

Tips för att bli en bättre ledare

Först ut på Facility Nordic-dagen

Drop in-seminarie: Dags att städa upp i patriarkatet

Han blir ny Coor-vd i Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.259