23948sdkhjf

Anna berättar om FM-utbildningen

Anna Winnett, läser den tvååriga Facility Management-utbildningen vid Affärshögskolan i Malmö. Här svarar hon på frågor om vad en Facility Manager gör och vad utbildningen ger.  


Vad är Facility Management?”

Som Facility Manager har jag i uppgift att samordna stödtjänster i företag så att det så smidigt som möjligt kan fokusera på sin kärnverksamhet. Jag kommer bland annat arbeta med utrymmesoptimering, att driva och leda projekt, upphandla nya leverantörer och utveckla systematiskt brandskyddsarbete.

Vilka karriärmöjligheter finns?

Karriärmöjligheterna är stora eftersom FM är en snabbt växande bransch. Man kan till exempel arbeta på allt från mellanstora svenska bolag till stora globala bolag.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa är att utbildningen är bred och konkret. Alla ämnen är direkt kopplade till FM, vilket ger det en bra grund. Dessutom är lärarna väldigt duktiga och det ger mig som student en trygghet.

Vad gör du om 2 år?

Då ser jag mig själv arbeta som Facility Manager på ett stort internationellt bolag, både med fastigheter och kontor. Jag siktar internationellt eftersom utvecklingsområdena inom FM där är stora. Dessutom gillar jag att resa.

Vad är LIA och varför är den en så stor del av utbildningen?

LIA betyder lärande i arbete och innebär att en del av utbildningen är förlagd ute på en arbetsplats. Där får man handledning och utbildas man i skarpt läge i verklig miljö. Det är ett bra sätt för oss studenter att komma ut i arbetslivet och sätta våra kunskaper i praktik.

Vilka personliga egenskaper behöver en Facility Manager?

Eftersom FM handlar mycket om att vara ”spindeln i nätet” krävs det att man är social och har lägg att prata med folk. Man måste också vara en god ledare och ha bra initiativförmåga. Jag tycker även att en Facility Manager bör ha god kommunikationsförmåga, eftersom arbetet även går ut på att sälja in sina idéer till företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063