23948sdkhjf

Män gynnas vid snöskottning

Vad har jämställdhet och snöröjning att göra med varandra? En hel del. För Snöröjningen är ännu ett område där män gynnas.
Karlskoga kommun började för några år sedan titta på hur de kommunala snöröjarna tog hand om deras gator och vägar. Sedan tittade de på vilka personer som använder dessa. Kommunen kom fram till att männen gynnas. För snöröjarna började skotta de stora vägarna - ringleder och genomfartsleder. Vägar som oftast trafikeras av män med stora fordon. Trottoar och busshållplatser som används av flest kvinnor skottades senare.

Med den nya kunskapen har nu Karlskoga kommun valt att börja lägga upp arbetet med att ta bort snön på ett mer jämställt sätt.

Förskolorna och de största arbetsplatserna, med särskilt fokus på kvinnodominerade yrken har högsta prioritet. Samt cykelvägar och trottoarer eftersom kvinnor oftare än män åker kommunalt till jobbet. De stora vägarna får numera vänta till sist – enligt Karlskoga har det inte medfört några större problem. En normal bil klarar att köra genom en decimeter snö utan svårigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094