23948sdkhjf

De är finalister i Clean Bright Awards



Nu är de 15 finalisterna i 2015 års Clean Bright Awards utsedda. Läs om vilka de är och varför de nominerats.

CLEAN Bright Awards är branschpriset som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ- och servicebranschen. Juryn har utsett tre finalister i fem kategorier. Vinnaren kommer att meddelas på Cleanmässan den 11 november kl. 15.30, på Malmömässan, vid en prisutdelning med efterföljande mingel.

Tävlingens kategorier och årets finalister är:

Årets Skalman:

2015 års teknologipris går till det företag eller person som tillfört branschen något nytt och extra i fråga om metodutveckling och/eller teknologisk funktionalitet.
Kategoripartner: City Papper

1. Flemming Foss Rosenstand, Locon ApS

Locon ApS har genom sin nya "LC Microlett" bestående av PES-Viskos-Polyester Microfiber, förnyat den traditionella moppen genom att använda en specialarmerad polyester som ger en minskad friktion och en längre hållbarhet. LC Microlett har väldigt goda vattenegenskaper som sprider vattnet över en större yta samt att genom de täta, korta öglorna gör uppsamlingen effektivare. Dessutom gör garnet längs kanten det enkelt att rengöra runt bords och stolsben. Baksidan består av den nyutvecklade Kardborren "Super Loop" speciellt utvecklad för de speciella krav som ställs från rengöringsbranschen för att lösa de problem som uppstår vid regelbunden tvätt och bruk med starka oxiderande desinfektions medel. Det är tack vare sin 3D-stickningsprocess där garnet låser sig själv som risken för att kardborren spricker minimeras.

1. Ekonomi: Denna nya mopp har en längre livslängd.

2. Arbetsmiljön: Den har en mindre friktion, dvs. glider lättare.

3. Miljön: Tack vare sina effektivare vattenegenskaper behövs mindre vatten.

2. Göran Persson, Comprez HB

Göran har genom sin kreativitet, klurighet och en stor portion envishet utvecklat en ny metod och ett nytt hjälpmedel "Comprez" för städbranschen. Med hjälp av Comprez komprimeras och försluts soppåsar på ett enkelt sätt. Comprez sparar tid för städpersonalen och minimerar risken att de skadar sig på t ex vassa föremål i soporna. Comprez är patentsökt och kommer att lanseras under hösten 2015.

3. Mats Johansson, Orbotech Sverige

Mats med organisationen inom Orbotech Sverige AB har på ett förtjänstfullt sätt implementerat en ny multifunktionell maskinidé på den Skandinaviska marknaden som på ett enastående sätt löser ett antal traditionella problem på ett effektivt och miljövänligt sätt.

Viljan att förändra golvskötseln med entusiasm och brinnande övertygelse.

UltraH2O & Orbot Nytänkande & Miljövänligt- Utan kem- Ergonomiskt - Kostnadseffektiv - Säkerhet - Utmärkt resultat.

Årets Glansföretag:

Glansföretag är företag som satsar på att stärka både varumärke och sitt arbetsgivarrenommé. En framsynt personalpolitik kombineras med affärsutveckling och kundfokus. Vinnaren symboliserar branschens framtidstro som attraherar kunder och medarbetare.
Kategoripartner: Viima

1. Allianceplus har focus på kunder och personalen, och en fantastisk VD som tänker på alla medarbetare.

2. Servicecompagniet (SC) är ett unikt företag i städbranschen och i dag blivit en framgång för företagets fem delägarföretag och medfört att marknaden fått ett nytt starkt alternativ för samordnade nationella städuppdrag. SC har även medfört en stor förändring för medarbetarna i alla delägarföretag gällande möjlighet till kompetensutveckling och karriärsmöjligheter. SC startade år 2000 med målsättning att skapa nationella städuppdrag till delägarföretagen som verkade regionalt. Dessutom var målet att skapa skalfördelar genom gemensamt inköp och kunskapsutbyte på alla nivåer i företagen. Detta har lyckats och idag är SC en självklar aktör på den nationella städmarknaden. Tillsammans har SC med sina delägarföretag format en unik leveransmodell av städtjänster som verkligen fungerar. SC är ett bevis på att mindre ägarledda städföretag tillsammans kan utmana storföretagen genom stort fokus på kvalitet genom att arbeta nära sina kunder och medarbetare. Framtiden för SC är ljus. Fler och fler kunder söker samordnade lösningar för sina lokaler i landet. SC är ett exempel på att det går att skapa ett framgångsrikt alternativ till de stora rikstäckande företagen i branschen. Därför är SC väl värt att nomineras till Årets Glansföretag. Dessutom är SC en förebild för andra entreprenörer som vill utvecklas tillsammans för att kunna växa och nå den nationella marknaden. SC ägs i lika delar av Sesab Service, Skaraborgs städ, Västmanlands Städ- och Flyttjänst, Inspira och Norrlands Miljövård.

3. Ångtvättbilen Utför slipning och periodiskt underhåll av alla typer av golv i hela Sverige och Norge. Ångtvättbilen har sin bas eller överenskommelse i ett franchiseavtal, godkänt av Svenska Franchiseföreningen. Vi jobbar nära våra franchisetagare och medarbetare och har full insikt i att om våra franchisetagare tjänar pengar och mår bra, då mår Ångtvättbilen AB bra. Vi är lyhörda för önskemål från våra franchisetagare, medarbetare och kunder. Vi har utvecklat bra verktyg, system, certifieringar och utbildningar i vårt koncept. Ångtvättbilen samarbetar med ledande leverantörer och golvtillverkare. Inte minst, vi väljer glädje i vår vardag som leder till bra relationer och nöjda kunder. Vad har hänt i kedjan. 2014 var året då flera FT hade all time high omsättning och kedjan ökade omsättningen totalt. Vi hade all time high på vår egen kundnöjdhetsmätning 4,64 av 5 möjliga poäng. Två nya metoder för renovering av golv sjösattes i kedjan. Ångtvättbilen Norge blev ISO certifierade. Flera rekordstora uppdrag utfördes under året. Flera FT blev Almega anslutna. En ny FT tillkom 2014. Utökad varumärkesexponering på olika idrottsevenemang, annonser, sökmotorer och mässor. Utökad säljkår i både Sverige och Norge. Alla har golv och golv måste skötas! 2014 var året som Ångtvättbilen firade 30 år! En resa som haft både ned och uppgångar, men mest uppgångar. Flera av våra franchisetagare har varit med från början då vi endast tvättade heltäckningsmattor med vår egenutvecklade mattvättmaskin. Under alla år så har vi hållit oss på golven och fokuserat på utveckling av vårt koncept och affärsmöjligheter i Sverige och från 2003 även i Norge. Flera FT har varit med från uppstartsåren och vi har gjort rent och ytbehandlat miljoner kvm golv sedan starten, hos nästan alla typer av kunder. Vi tror denna nominering kan hjälpa oss att Ånga på mot vårt mål – 100 miljoner kr i omsättning år 2020 och fler vackra, välskötta golv och fler nöjda franchisetagare, medarbetare och kunder!

Årets Vardagshjälte:

Årets vardagshjälte är ett företag eller en enskild person, eller ett team, som genom service och nytänkande avsevärt underlättat arbetsvardagen för sina kunder. I bedömningen läggs lika stor vikt vid den lilla insatsen, som införandet av större grepp i syfte att skapa mervärden för kunden.
Kategoripartner: Papyrus Supplies

1. Karin Lundh, Städservice i Halmstads Kommun

Karin arbetar på Städservice i Halmstads Kommun som gruppsamordnare för vikariepoolen och vikarier. Karin är en fantastik människa som brinner att för sitt jobb och gör det med glimt i ögonen. Hennes engagemang driver andra personer i rätt riktning.

2. Elsa Parviainen, Global Fast

Elsa Parviainen är en mycket duktig lokalvårdare, som också är företagets skyddsombud och SRY-handledare. Elsa är otroligt noggrann och städar med stort engagemang och ser alltid till att leverera över förväntad kvalitet! Med lång erfarenhet av branschen, gedigen kompetens och vilja att föra sin kunskap vidare är Elsa ett verkligt föredöme i branschen. Både kunder och arbetsledare kan känna sig trygga med Elsa på sitt objekt – en riktig klippa!

3. Konstantinos Vagenas
Servicemedarbetare, ISS
Konstantinos är en person som man skulle kunna sätta upp på en reklampelare för ISS i stort - han är ett föredöme för service. Han andas service. Han är omåttlig populär på hela sin arbetsplats. Alla hälsar på honom när han åker runt hos kund och utför flyttservice. Det går att lita på att Konstantinos utför och gör det lilla extra för kunden. Kunden öser beröm över honom och han är en uppskattad medarbetare bland sina kollegor.

Årets Arbetsledare:

Arbetsledaren fyller en viktig funktion och bär ett stort ansvar på sina axlar. Arbetsledaren ska, förutom att arbeta operativt med att styra och utveckla verksamheten även lösa många olika sorters problem som dyker upp. Dessutom ingår ett HR ansvar som många gånger kan vara mer krävande i andra branscher. Med kategorin Årets arbetsledare vill vi främja och lyfta fram en riktigt god förebild i dessa avseenden.
Kategoripartner: ISS

1. Åsa Fennick, Driftchef ISS

I samband med tjänsterevision hos kund blev det tydligt vilket enormt arbete Åsa lagt ner på att inte bara leverera tjänsten enligt avtal, utan även att lyfta sina medarbetare att bli stolta över sitt arbete. Regelbundet ordnas fortbildning av personalen i miljö, hygien och cleaning excellence. Åsa och hennes team har arbetat konstruktivt med förbättringar inom bland annat logistik av material. Exempelvis har de placerat ut över 30 tvättmaskiner som gott och väl täcker behovet i närområdet. Detta trots att kunden till en början var avvisande till detta - nu har kunden, tack vara Åsa med team, ändrar sig och ställer det som framtida krav!
Det känns självklart att lyfta fram en chef som dagligen sätter både kund och medarbetare i fokus – Åsa är verkligen värd att utses till Årets arbetsledare.

2. Nina Sakko, Arbetsledare Excelencia AB

Jag vill nominera Nina Sakko till årets arbetsledare! Nina är en ung och mycket ambitiös kvinna som har arbetat i städbranschen i större delen av sitt yrkesverksamma liv. Hon lägger sin själ i allt hon gör och utvecklas mycket snabbt inom sitt yrke. Hon är öppen för nya sätt att tänka och omsätter detta genast i praktiken med en noggrannhet och kvalitetsuppföljning som få kan stoltsera med. Nina ger hopp om framtiden inom detta yrke både genom att vara öppen och lyhörd för historien samtidigt som hon tänker nytt och tar sig an detta på ett väldigt modigt och tryggt sätt. Nina är en fin förebild för unga inom yrket som vill utvecklas, och se detta som framtidsyrke.

3. Gaye Soumare, Arbetsledare Sodexo

Gaye är en av de bästa arbetsledare som jag har sett i mina 23 år inom Sodexo. Många i Gayes personal har gått vidare inom Sodexo tack till hans engagemang att lära upp dem. Gayes har medkänsla för människor som inte klarat av att hitta andra arbeten. Han ger chansen men förklarar att personerna måste ta sitt ansvar och läsa svenska för att kunna försätta jobba. Gaye tar hand om sina kunder på ett exemplariskt sätt, han inger respekt eftersom han är så serviceinriktad. Vi blir överraskade varje gång han kommer med ett stor leende från möten med sina kunder, då vi trott att vi att vi hade en avvikelse från avtalet. HAN HAR SÅLT NÅGOT NYTT. Gaye hoppar in i varje ny utbildning eftersom han vill veta vad vi jobbar med före han delegerar jobbet till sin personal.

Årets Framtidslöfte:

Priset delas ut till en yngre person med stor potential. Personen har med sina egenskaper stora möjligheter att i framtiden sätta prägel på branschen och premieras för kreativitet, nyfikenhet, engagemang och nytänkande.
Kategoripartner: Sodexo

1. Mathias Gavatin, NR SE

NR SE är ett företag, drivet av unga entreprenörer, med framtidslöfte! Mathias Gavatin är en av tre i ett gäng unga drivna entreprenörer som tagit miljövänlig städning till sin mission. Sen första dagen de startade 2014 har deras målsättning varit att bli miljöcertifierade av svanen. Idag är NRSE det yngsta bolaget i Sverige som har en Svanenmärkning vilket har uppmärsammats av Svanen. NRSE engagerar sig även ideellt i Naturskyddföreningens satsning på giftfria förskolor. Dom har fått bra referenser från kunder och NRSE växer sig sakta allt starkare. Jag tycker deras arbete bör belönas, synas och få framgång. För NRSE är pengar bara en av de framgångsparametrar som man utgår ifrån i sin företagsutveckling. Miljö, anställda och kvalitetsprogram är andra viktiga parametrar. Jag vet att det är en person som skall nomineras, men jag skulle helst vilja nominera alla tre för ibland är teamet starkare än en persons insats. Deras gemensamma styrka är passionen för miljöfrågor och för att finna alternativa metoder för städning och skapa nya riktlinjer för framtidens humanistiska städning. Dessa unga entreprenörer har stannat upp, lyssnat, tagit ställning och agerat!

2. Olivia Kärrman, Sanae Mentis

Olivia är en ung förmåga. Med sitt driv och lojalitet är hon mycket omtyckt. Då hon finner nya lösningar inom både själva arbetet & strukturen. Där hon agerar spindel i nätet då hon ser lösningar på allt. Hon gör de där lilla extra & lite till. Fantastisk ung tjej som vare sig är rädd för att jobba eller komma med nya idéer. Hon har stor potential inom yrket och brinner för det hon gör! Olivia går alltid in helhjärtat, kämpar för att göra ett bra jobb och för att göra kunderna till dom nöjdaste! Hur hennes ansikte lyser upp när hon ska på någon ny kurs eller när hon ska få lära sig något nytt inom yrket går inte att beskriva. Hennes ögon lyser att hon älskar det hon gör för andra medmänniskor! Olivia ser inte problem bara lösning vilket gör henne till en bra tillgång för branschen. Hon hittar alltid egna lösningar, knåpar ihop egna hjälpmedel som gör jobbet lättare, är otroligt kreativ. Vill alltid lära sig nya saker, går gärna på utbildningar och informationsträffar och är mån om att hålla sig a jour med branschens utveckling. Hon är verkligen ett framtidslöfte.

3. Katarina Wikström, Distriktchef ISS

Katarina Wikström har på en mycket kort tid vuxit fram som en nyckelspelare för sitt distrikt och för regionen. Katarina är en närvarande och trygg chef som är rak, kommunikativ och samtidigt ödmjuk. Detta bidrar till ett lugn och en säkerhet för dem hon leder samt de hon jobbar med. Med en ambition av yppersta slag driver hon sin verksamhet mot företagets uppsatta mål och många gånger överträffar dem med råge. Detta driv leder till att hon inte nöjer sig med den verklighet som finns idag utan många gånger hittar hon nya lösningar på problem så att de inte uppstår igen. I en bransch som är personalintensiv agerar Katarina med insikten att personalen är vår viktigaste tillgång. Oavsett bakgrund möts personalen alltid lika. Detta för att Katarina inser att det måste vara människan som ska vara i centrum när det gäller service - den som ger service och den som får service. Katarina har precis fyllt 30 år men uppträder och agerar med stor pondus som om hon varit chef i många år. Framtiden ligger framför henne hon har en stor utvecklingspotential. Hon är väl värd utmärkelsen Årets framtidslöfte!

Jury 2015

Inger Jonasdotter - Branschansvarig på Almega Serviceentreprenörerna fram till 2012. Är idag ordförande i Almega Serviceentreprenörernas auktorisationsnämnd samt arbetar med kvalitetssäkring av utbildningar inom branschen

Birgitta Wikdahl - VD och delägare i Global Fastighetsservice AB. Birgitta började som konsult i företaget 1998, anställdes 2002 och blev vd 2007. År 2012 förvärvade Birgitta tillsammans med Anita Lundqvist företaget. Företaget har idag 60 anställda med trappstädning som specialitet.

Lars-Olov Hedman - Arbetar idag som konsult och delägare i Lej On AB samt som CEO i Bacteria Shield Norden AB. Tidigare bland annat driftområdeschef för ASAB, produktchef på Leverindus samt applikationsspecialist på DiverseyLever i 15 år, har även arbetat som distriktschef på Sodexo och varit tjänsteutvecklare lokalvård inom Coor Service Management.

För mer information kontakta :
Birgitta Tängnander, projektledare Clean Bright Awards, juryns ordförande.
birgitta.tangnander@mentoronline.se , 0708-440 870

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078