23948sdkhjf

Dom i uppmärksammat mål – städare får skadestånd

Städaren Chilo Martinez som greps vid tidigare statsminister Magdalena Anderssons bostad i januari 2022 får totalt 127 000 kronor i skadestånd, utebliven lön och semesterersättning det skriver Expressen. 81 955 kronor är i utebliven lön och semesterersättning medan skadeståndet uppgår till 45 000 kronor.

Förutom skadestånd döms städbolaget även till att betala för motpartens rättegångskostnader, sammanlagt 309 456 kronor. 

Städaren stämde, med hjälp av Syndikalisternas fackförbund SAC, sin tidigare arbetsgivare och åberopade en tidigare oprövad lag som syftar till att även den som vistas i Sverige olagligt har rätt att få skälig lön för sitt arbete.

– Jag gör det här för att det från och med nu ska bli känt att vi papperslösa har rättigheter i Sverige, Chilo Martinez till tidningen.

Rättegången har skjutits upp flera gånger och städbolagets vd har angivit sjukdom som skäl till att han inte dykt upp i tingsrätten. Inte heller på torsdagen närvarade vd:n vid rättegången men enligt tidningen valde Nacka tingsrätt att denna gång underkänna skälen och dömde i en så kallade tredskodom.

Till tidningen uppger Chilo Martinez ombud John Nordmark att SAC yrkat på en större ersättning till städaren då rättegången dröjt så länge och att hon inte kunnat leva ett normalt liv eller arbeta. Enligt DN krävde fackförbundet 741 00 kronor och ska nu överklaga rättegångskostnaderna.

– Jag tycker att det är fel, jag tycker att man ska kunna kräva mer. Hon har inte haft någon möjlighet till inkomst under hela den här tiden hon väntat på rättegången eftersom hon inte får arbeta här, säger John Nordmark till tidningen.

Enligt tidningen hoppas Chilo Martinez nu att få stanna i Sverige och få arbete.

Städföretagets vd har en månad på sig att söka återvinning i tredskodomen.

I oktober 2022 friades vd:n för det städbolag som den tidigare statsministern Magdalena Andersson anlitade i Nacka tingsrätt efter anklagelse om brott mot utlänningslagen och för att gärningen enligt åtalet ska ha begåtts av uppsåt eller av oaktsamhet.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062