23948sdkhjf

Produkter med triclosan nu i stort sett helt utfasade

Tvätt- och rengöringsmedel och andra varor med triclosan rapporteras vara i stort sett helt utfasade från den svenska marknaden. Det visar mätningar av triclosanhalter i slam, som såväl Naturvårdsverket som enskilda avloppsreningsverk gör.
Mot slutet av 90-talet översvämmades handeln i Sverige av antibakteriella produkter innehållande triclosan. Triclosan har sedan 1960-talet använts för sina antibakteriella egenskaper i desinfektionsmedel, hygienprodukter, tvätt- och rengöringsmedel. Från början ansågs den vara en säker kemikalie och användningen ifrågasattes inte.

År 1999 upptäcktes triclosan i fisk utanför ett reningsverk i Göteborg. Forskare, myndigheter, avloppsreningsverk, miljöförvaltningar och inte minst media började uppmärksamma riskerna med triclosan i bland annat konsumentprodukter som tandkräm och kläder.

Idag har triclosan nästan fasats ut, rapporterar VA-tidskriften Cirkulation. Framgångsrikt uppströmsarbete är orsaken till att problemkemikalien kunnat stävjas.
Uppströmsarbete är ett begrepp som innebär att miljögifter minskas vid källan, via ett långsiktigt inriktat arbete. Det kan ta decennier innan ett sådant arbete ger resultat, vilket det goda exemplet triclosan illustrerar.

VA-tidskriften Cirkulation skriver att utfasningen kan följas år för år från 2004. Naturvårdsverket började då, inom ramen för den nationella miljöövervakningen, att mäta triclosan i slam vid ett tiotal avloppsreningsverk. Verken valdes ut med hänsyn till storlek, belastning, teknisk prestanda, förhållande mellan industri-, hushålls- och övrigt avlopp samt geografisk spridning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084