23948sdkhjf

SJ anklagas för att ha ratat och valt bort äldre städare

SJ tog för drygt ett år sedan över städningen av sina tåg i egen regi, men bara en del av dom som dittills städat tågen fick bytt jobb på SJ. Fackförbundet Seko anser att urvalet till nya jobb haft inslag av ådersdiskriminering. Seko stämmer nu SJ inför Arbetsdomstolen.
ISS Trafficare städade tidigare tågvagnar enligt ett entreprenadavtal med SJ. I januari förra året upphörde avtalet att gälla. De flesta i personalen sades upp med hänvisning till arbetsbrist. Majoriteten av ISS före detta anställda fick inte jobb hos SJ.

Seko anser att därvidlag SJ åldersdiskriminerat ISS tidigare anställda genom att inte anställa dem i samband med verksamhetsövergången, rapporterar Lag&Avtal. Enligt förbundet ville SJ hellre anställa yngre personer. Förbundet pekar på att medelåldern hos den personal som i dag arbetar med SJ:s fordonsvård sänkts med 20 år.

Seko stämmer både SJ och Almega tjänsteförbunden bransch spårtrafik och yrkar diskrimineringsersättning till sina medlemmar. Förbundet kräver att de ska få 200 000 kronor var.

Seko har i ett annat mål hävdat att det rörde sig om en verksamhetsövergång som innebär att SJ dessutom var skyldiga att ta över anställningsavtalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082