23948sdkhjf

Företagen allt bättre på arbetsmiljöarbete

Nio av tio chefer uppger att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete på deras företag visar nya siffror från Prevents arbetsmiljörapport 2012.
Rapporten visar på en fördubbling sedan 1996. För småföretagen är det en mångdubbling. Samtidigt visar undersökningen att många chefer och skyddsombud upplever att de inte har tillräckligt med tid och kunskaper för att bedriva ett bra arbetsmiljöarbete.

– Väsentligt fler bedriver i dag ett systematiskt arbetsmiljöarbete jämfört med vår tidigare undersökning. Det är också mycket glädjande att åtta av tio chefer anser att arbetet verkligen bidrar till en bättre arbetsmiljö. Det borde inspirera till fortsatt kompetensutveckling och insatser för en bättre arbetsmiljö, säger Gunnar Lagerström, projektledare på Prevent.

Över 900 skyddsombud och chefer har svarat på frågor om arbetsmiljön under våren 2012.

I den nya undersökningen uppger dessutom över åtta av tio chefer i småföretag att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete på deras företag. I Prevents undersökning från 1996 var det en av tio som uppgav att de arbetade med internkontroll, som var dåtidens motsvarighet av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Samtidigt uppger nästan hälften av cheferna och fyra av tio skyddsombud att de inte har den tid som behövs för att arbeta med arbetsmiljön. Tre av tio chefer och skyddsombud upplever dessutom att de har begränsade kunskaper för att arbeta med frågorna. Bristen på tid och kunskaper upplevs som störst inom privata servicenäringarna samt vård- och omsorgssektorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063