23948sdkhjf

Ny förordning i Norge slår vakt om seriösa städbolag

Från 1 september 2012 införs helt nya kontrollregler inom den norska städbranschen. Enligt en statlig förordning krävs att alla städbolag som verkar på marknaden är godkända i ett offentligt register. Det införs även förbud mot upphandling av städtjänster från icke godkända städbolag.
Alla städföretag som vill bedriva verksamhet på den norska marknaden måste först söka om och bli godkända i ett offentligt register. Norge inför även ett direkt förbud mot upphandling av städtjänster från företag som saknar godkännande från myndigheten Arbeidstilsynet.

Det kommer också att ställas krav på att alla som arbetar i godkända städbolag ska bära ett särskilt utformat id-kort.

De nya reglerna finns inskrivna i en ny förordning som det norska arbetsmarknadsdepartementet antagit, uppger Renholdsnytt på webben. Förordningen med tillhörande regelverk börjar gälla den 1 september 2012.

Enligt Renholdsnytt kommer alla godkända städbolag att bli publikt sökbara i ett centralt register, för att även på det sättet underlätta för alla som köper städtjänster att identifiera de goldkända bolagen.

Kriterier för godkännade av städbolag inkluderar bland annat krav på dokumentation om och bevis för att bolaget följer lag och avtal i för branschen tillämpliga avseenden.

Det kan noteras att de nya reglerna även gäller för fåmansbolag och för städentreprenörer utan egen anställd personal. Dock inte vid köp av allmänhetens städtjänster för privata behov.

- Förordningen blir ett viktigt verktyg i kampen mot social dumping, och mot oseriösa aktörer inom städ, säger Arbeidstilsynets direktör Ingrid Finboe Svendsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063