23948sdkhjf

Ersta Diakoni satsade på en städrobot

När Ersta Diakonis nya sjukhus stod klart insåg Andreas Ehrnst, chef för service och logistik, och Marlen Witick, arbetsledare i städgruppen, att det krävdes något extra för att klara städningen. Särskilt på vintern. Valet föll på en effektiv städrobot.

En av de största innovationerna för hela städbranschen är städrobotarna och särskilt från robotarna som kommer från Singapore, LionsBot.

Allmänt kan man säga att en automatiserad städning både förenklar och utvecklar städpersonalens uppgifter och leder till en bättre arbetsmiljö med mindre förslitningsskador. Dessutom minskar förbrukningen av kem och vatten med upp till 70 procent.

Detta har Ersta Diakoni i Stockholm fått uppleva när man satsade på en robot från LionsBot.

– Inom Ersta Diakonis organisation finns väldigt många olika typer av städuppdrag, allt från hotell, restaurang, kontor, kyrka, till bostäder, äldreboenden och inte minst vårt sjukhus där vi självklart har väldigt höga krav på oss vad gäller till exempel hygien, säger Andreas Ehrnst, chef service och logistik, Ersta Fastigheter (inom Ersta Diakoni).

Sjukhuset Ersta Diakoni har nyligen invigt ett nytt sjukhus och det var i samband med öppnandet av det som man på allvar började diskutera hur städningen skulle gå till.

– Vårt nya sjukhus har en ganska stor entré, påpekar Andreas Ehrnst.

Vi förstod att det skulle kräva mycket maskinkörning där, särskilt vintertid, och det var i det sammanhanget som idén om en robot dök upp. Vi undersökte några olika varianter men robotarna från LionsBot passade oss klart bäst.

Otroligt lättanvänd

Nu med erfarenhet av roboten konstaterar Andreas Ehrnst att det givetvis tar sin tid att hitta rutinerna även med en robot på plats:

– Men nu har roboten verkligen blivit ett naturligt inslag i de områden som den används. Den är otroligt lättanvänd, med tydliga instruktioner via displayen för allt från körprogram till rengöring, laddning och påfyllning. Dessutom är det väldigt många, personal, patienter och besökare, som tycker att det är lite kul när de träffar på den. Det händer flera gånger varje dag att någon stannar upp och vill filma eller ta en bild.

LionBots många fördelar

Det finns många goda skäl för Ersta Diakoni att välja LionsBot. Gustav Schille är COO  för Lionsbot Sverige. Han förklarar varför: 

- Roboten tillverkas i Singapore, ett land som är känt som ett av världens renaste länder och en pionjär inom automatiserad städning. Den är utrustad med en sugmotor med en patenterad teknologi vilket garanterar en fantastisk sugkraft för en oöverträffad rengöring.

LionsBot har en egenutvecklad och användarvänlig mjukvara/operativsystem vilket gör dem enkla att lära sig och enkla att hantera för alla. Roboten har även magnetiska infästningar vilket innebär att de är enkla att göra rent efter användning och för den dagliga skötseln.

- Varje enhet har en futuristisk och attraktiv design som inte bara utför sitt jobb effektivt utan också ser bra ut i alla miljöer, säger Gustav Schille. Den har också en revolutionerande app som gör att robotföraren kan kontrollera och hantera upp till tio robotar samtidigt, vilket förenklar städrutinerna

Redo för dockning

Alla LionsBots robotar är förberedda för dockningsstation. Där kan roboterna fylla på vatten, ladda batterierna och de rengör smutsvattentanken själva. 

Avslutninsvis betonar Gustav Schille att med marknadens mest kraftfulla kameror från Intel och en 32-plans Lidar som kan läsa av ytor på upp till 100 meters håll, garanterar LionsBot en oöverträffad precicion i städningen.


Lokalvårdarna Kingsford Kumi, till vänster, och Bahram Syoum kan numera även titulera sig robotförare.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062