23948sdkhjf

Åtalas för grova ekobrott i flytt- och städbranschen

Brottsvinster uppgår till tio miljoner kronor.

Tio personer har åtalats för grova brott som rör grova penningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott i bolag verksamma inom flytt- och städ.  Brotten ska vara begångna mellan perioden  2019 till 2022. 

Ekobrotten som bland annat har möjliggjorts genom bolagsmålvakter och utnyttjade identiteter i ett stort antal bolag inom städ- och flyttbranschen ska bland annat skett genom övertagande av bank-id. Det skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Huvudmisstänkta är fyra bröder i Borås och tre av dem åtalas medan en av dem häktas i sin utevaro.

– Den åtalade penningtvätten består i att bröderna har bedrivit flyttverksamhet i sju olika bolag där de i alla bolag utom ett har ställt målvakter i styrelsen. I de fall de är enskilda firmor har de registrerat verksamheten på målvakter, säger Kristina Persson, förundersökningsledare och åklagare vid EBM i Göteborg.

– Vissa av målvakterna har varit med på brottsupplägget och fått en viss ekonomisk kompensation för det. Andra målvakter har varit omedvetna om att deras identiteter har använts som målvakter, säger Kristina  Persson vidare.

De fyra brödernas verksamhet ska inledningsvis ha bedrivits legalt men senare ska de ha integrerat verksamheten med brottslig verksamhet som momsbedrägerier, oriktiga fakturor, rut-bedrägerier. Därtill uppger Ekobrottsmyndigheten att de ska ha avlönat svart arbetskraft och inte redovisat eller betalat arbetsgivaravgifter. Därtill ska fysisk bokföring vara försvunnen.

Flera av bolagen är numera försatta i konkurs.

– Vi har också kunnat se att det flödar brottsvinster på bankkontona från andra grova bedrägerier begångna av både okända personer, men även av bröderna själva. Till exempel har de lurat en av målvakterna som har en viss funktionsnedsättning att ta tre lån om sammanlagt över en halv miljon kronor för att han ska investera i bolaget. För pengarna har bröderna direkt köpt guld, säger Kristina Persson.

Åklagaren yrkar på sju års näringsförbud för de fyra bröderna  samt tre års näringsförbud mot en av målvakterna som också åtalas för grovt penningtvättsbrott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094