23948sdkhjf

Almega om utredningen av Samhall: Saknas närmare granskning om konkurrens

Hoppas få bidra till utredningen med fler perspektiv från Almega och tjänstesektorn.

I december stod det klart att regeringen på nytt skulle utreda Samhall i vad som utlovats bli den största översynen av det statliga bolaget på länge. Granskningen ska ledas av särskilda utredaren Malin Danielsson, riksdagsledamot för Liberalerna och med erfarenhet av frågor rörande insatser för personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga, och resultatet ska presenteras senast den 24 mars 2025. 

Utredas ska bland om rätt målgrupp får arbete och huruvida rätt stöd ges samt hur Samhall använder den statliga merkostnadsersättningen.

Utredningen välkomnas av Almega som håller med om att flera av de presenterade punkterna behöver utredas men saknar dock en närmare granskning av konkurrensproblematiken med näringslivet. Just påstådd konkurrens med inte minst städbranschen har lyfts upp otaliga gånger, bland annat av Konkurrensverket efter utredning gällande städning i ett stort antal livsmedelsbutiker då myndigheten ansåg att Samhall sysslade med underprissättning.

– Det är bra att målgruppens behov av stöd ska utredas vilket vi hoppas kan leda till att bolagets uppdrag anpassas efter den tilltänkta målgruppen. Samtidigt bör en central del i utredningen vara att säkerställa att Samhalls verksamhet inte utgör en osund konkurrens med näringslivet, säger Fredrik Östbom, näringspolitischef på Almega i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078